Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Bistro, gdzie brioszka jest królową

dodano , Redakcja AU

Bistro „Brio”, którego menu opiera się na brioszce skończyło rok. Znajduje się w Lyonie, w ważnym miejscu na kulinarnej mapie Francji.

W „Brio” wszystko kręci się wokół brioszki. Na taki pomysł, jedyny w Europie, wpadli Loïc Pelletier et Arnaud Lajarge, kiedy studiowali razem w lyońskim Instytucie Paula Bocusa, ikony francuskiej gastronomii. – Przygotowujemy brioszkę na wszystkie sposoby, począwszy od przystawki a kończąc na deserze. Czasem jest centralną potrawą na talerzu, innym razem stanowi oryginalny dodatek do dania – tłumaczą  Loïc Pelletier et Arnaud Lajarge.

 

 

Restauratorzy serwują burgery w brioszce (przypominają one kształtem słynne francuskie ciastko „zakonnicę”), kiełbaski w brioszce, frytki z brioszki, panna cottę z dodatkiem brioszki. Pomysłów na wykorzystanie tego słodkiego wypieku w kuchni nie brakuje! Nawet standardowa przystawka, jaką bywa w restauracjach deska serów i wędlin, w „Brio” jest również komponowana z wyrobów z ciasta brioszkowego. Loïc Pelletier przyznaje, że aby znaleźć idealną recepturę przeszedł dodatkowe szkolenie piekarnicze w szkole hotelarskiej w Ecully (miasteczko niedaleko Lyonu), gdzie przeprowadził około 50 – 60 prób wypieku, w różnych konfiguracjach, z zakwasem, bez, żeby otrzymać idealną – według niego – brioszkę. Miękką, z wyczuwalną, ale nie dominującą nutą masła. Według Pelletier sekret idealnej brioszki tkwi w dobrej  jakości składników, dlatego używa mąki z Cluny, jajek bio i masła AOP z Poitou-Charentes (AOP – appellation d’origine protégée, czyli masło posiada konkretny certyfikat). Może jakość mąki nie odgrywa tu takiej roli jak w przypadku wypieku chleba, ale jakość jajek i masła już tak – twierdzi.  Brioszki w bistro przygotowywane są przez dwa dni.

 

 

Każdego tygodnia wypieka się 25 kilogramów ciasta brioszkowego. Właściciele „Brio” mają w planach stworzyć sieć franczyzy lub sieć bistro opartych na tym koncepcie. Sądząc po opiniach gości, są oni zaskoczeni kombinacjami dań, jakie oferuje menu z brioszką w roli głównej i pełni szacunku dla kunsztu kucharzy. 

BRIO, le bistrot chic & brioché, 41 rue Franklin à Lyon

zdjęcia: www.facebook.com/bistrotbrio

K. Sz.