Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Antonio Bachour z tytułem najlepszego cukiernika w The Best Chef Awards

dodano , Redakcja AU

20. września w Madrycie odbyła się gala The Best Chef Awards. Tytuł The Best Pastry Chef powędrował do Antonio Bachoura już po raz drugi - cukiernik zdobył go po raz pierwszy w 2018 roku.

Ranking The Best Chef Awards powstał w 2017 roku. Nagrody po raz pierwszy przyznano w Warszawie, potem w Mediolanie i w Barcelonie. Ich przyznawanie przerwała pandemia. Jest polski akcent w tym przedsięwzięciu - ranking został stworzony przez polską neurobiolog Joannę Ślusarczyk i włoskiego szefa kuchni Cristiana Gadau. Oboje są także twórcami takich inicjatyw jak Food Meets Science czy Area Talks. The Best Chef prezentuje najlepszych graczy w świecie gastronomii i najciekawszych przedstawicieli młodego pokolenia, celem projektu jest jednoczenie miłośników kuchni, tworzenie platformy wiedzy i wymiany doświadczeń. Co roku pod koniec kwietnia jest ogłaszana lista 200 nominowanych do rankingu, w tym 100 “świeżych twarzy”. Profesjonaliści wybierają finałową 100, później odbywa się głosowanie.

 


Tytuł cukierniczy jest nagrodą specjalną tego rankingu. W tym roku zdobył go Antonio Bachour z USA, który szkolił się m.in. w L’Ecole Valrhona, był wielkokrotnie nagradzany na arenie międzynarodowej i wyróżniany w publikacjach cukierniczych. Bachour ma na koncie 4 opublikowane książki kulinarne (i pracuje nad kolejną) oraz otwarcie swojego flagowego sklepu, wprowadził też trzy nowe koncepty gastronomiczne w Meksyku: restaurację libańską Habibi, cukiernię Bachour Café oraz Bachour Bistro z całodzienną ofertą lunchową i wieczornym fine diningiem. Uczy cukiernictwa na całym świecie.

 


źródło >>> KLIK!

zdjęcie >>> The Best Chef