Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Burak i żurawina, czyli jesienne smaki w chlebie

dodano , Redakcja AU

Bochenki z czerwonawym miękiszem pojawiły się na początku września w kultowych piekarniach francuskiego piekarza - Érica Kaysera.

Nikogo już nie dziwi pieczywo z dodatkami. W sprzedaży znajdziemy pieczywo z czekoladą, imbirem, rodzynkami, serem, cebulą, oliwkami.  Klasykę stanowią bochenki z ziarnami. Tym razem jest jeszcze oryginalniej, bo francuski piekarz Éric Kayser postanowił upiec chleb na bazie soku z buraka z dodatkiem żurawin. Piekarnia Kaysera specjalizuje się od 25 lat w wypieku chleba na zakwasie, którego przygotowanie poprzedza tzw. długa fermentacja. Taki chleb charakteryzuje się dobrym napowietrzeniem, jest miękki, a dodatek soku z buraka nadaje bochenkowi piękny, rubinowy kolor. Zachwyca nie tylko kolor, ale również wartości odżywcze pieczywa, jakie dostarcza burak i żurawina. Charakteryzuje się słodko – kwaśnym smakiem. Ten rodzaj pieczywa jest sprzedawany we wrześniu, kosztuje 4 euro i stanowi znakomitą podstawę dla zdrowej, pożywnej kanapki. Jak żartuje właściciel piekarni na swojej stronie internetowej, z takim pieczywem, w tym konkretnym kolorze, będziemy patrzeć na świat przez różowe okulary („Voyons la vie en rose avec notre pain au jus de betterave et aux cranberries” – Spójrzmy na życie przez różowe okulary jedząc nasz chleb z sokiem buraka i żurawinami). 

 



Éric Kayser (ur. 1964) jest francuskim piekarzem i cukiernikiem, właścicielem rzemieślniczej sieci piekarni ze sklepami na całym świecie.  To również autor wielu książek np. „Le Larousse du pain”, „Mes petits biscuits”, „Tarty Érica Kaysera”.

 



KS