Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Le Biscuit - nowy produkt Alain Ducasse'a

dodano , Redakcja AU

Po sklepie z kawą, czekoladą, lodami naszedł czas na następny smakowity punkt na mapie Paryża marki Alain Ducasse, mianowicie manufakturę ciasteczek, produkowanych z najlepszych składników.

Słynny francuski restaurator i przedsiębiorca Alain Ducasse otworzył 1 września 2022 roku sklep ze sprzedażą różnego rodzaju ciasteczek z prostym, choć urozmaiconym składem. Alain Ducasse od jakiegoś czasu nosił się z pomysłem innowacyjnego spojrzenia na recepturę ciasteczek, bazując co prawda na bardzo tradycyjnych przepisach, ale również zamierzając urozmaicić je oryginalnymi dodatkami. Francuski mistrz cukiernictwa przykłada dużą wagę do jakości składników. Dlatego zboże, z którego przygotowuje się mąkę do jego wypieków, jest starannie wybierane. Podobnie rzecz ma się z mlekiem. Pochodzi ono od krów karmionych paszą ekologiczną. Ducasse lubi wiedzieć skąd kupuje zboże, mleko i inne produkty oraz w jakich warunkach je wytwarzano. Bardzo docenia pracę rzemieślników. W mąkę i ziarna dla ciasteczek zaopatruje się u Philippe’a Guicharda – farmera zajmującego się uprawami ekologicznymi i produkcją wysokiej jakości mąki dla restauratorów, szefów kuchni i cukierników. Mleko i jego produkty Le Biscuit Ducasse sprowadza od rolnika z Normandii – Marca Dugay, hodującego 170 krów rasy jersey. Hodowla prowadzona jest w warunkach bardzo przyjaznych zwierzętom (minimum 300 dni w roku krowy spędzają na łąkach), co także ma wpływ na jakość mleka i mlecznego asortymentu. Główną cukierniczką w Le Biscuit Ducasse jest Kanadyjka – Flora Hodgson -  Davies, która od 2012 roku działa w Paryżu. Od wielu lat pracuje dla Alain Ducasse’a.  Rok temu została osobą odpowiedzialną za produkcję ciasteczek w jego nowym projekcie.

 

 

W sprzedaży jest 30 rodzajów herbatników o różnych, często oryginalnych smakach. W tym celu, oprócz tradycyjnych składników (mąka, cukier, miód, czekolada, masło), wykorzystywane są te mniej popularne np. kukurydza, kawa, gryka, sobacha (tradycyjny napój koreański), ciecierzyca i pewnie to nie koniec ciekawych pomysłów w tej cukierni. Ciasteczka wypiekane są na miejscu przez ekipę wspomnianej Flory Hidgson – Davies.

 


Adres: Le Biscuit Alain Ducasse, 42 Rue de la Roquette, 75011 Paris 11.

KS

zdjęcia: Alain Ducasse