Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Lakiery spożywcze do czekolady i mas cukrowych

dodano , Administrator

Tym razem podejmijmy więc bardzo istotny, choć nieczęsto omawiany temat – nabłyszczanie figurek. Tu głównym narzędziem jest lakier – jak go wybrać i używać?

Jednym z bardzo istotnych elementów wykończenia figurek oraz dekoracji jest dla mnie nabłyszczanie konkretnych elementów. Za­stosowanie lakierów w cukiernictwie jest niezwykle szerokie. Skupię się zatem na tych, które są najbardziej efektowne w modelowaniu i wykończeniu prac z mas cu­krowych i czekolad plastycznych.

Kiedy stosuję lakier zabezpieczający, a kie­dy mocno nabłyszczający? Lakier o lekkim/półmatowym połysku najlepiej sprawdza się podczas pracy z masami cu­krowymi. Są one zazwyczaj dość suche i co za tym idzie – matowe. Czasem na całości nadaję bardzo delikatny połysk lakierem zabezpieczającym. Główną funkcją takiego lakieru staje się pokrycie nim bardzo drob­nych elementów, takich jak twarz figurki, a ściślej mówiąc delikatne rzęsy i makijaż. Powłoka, którą nadaje lakier, skleja ze sobą bardzo drobne elementy i zabezpiecza m.in. barwniki pudrowe przed wytarciem. Mam na myśli np. róż na policzkach czy cienio­wanie za pomocą niewielkiej ilości barw­nika. Nadmiar barwników należy zawsze dokładnie usunąć suchym pędzelkiem i do­piero wtedy nadać połysk. Powinny to być odcienie pastelowe. Niektóre intensywne barwniki w proszku stopniowo uwalniają pigment, więc dodanie lakieru może spo­wodować powstanie przebarwień. Mocno nabłyszczający lakier stosowa­ny do czekolady jest najczęściej kropką nad „i”. Nadaję nim m.in. błysk w oku, na ustach, nakładam na niektóre elementy figurki czy dekoracji.



Są niezwykle efektowne, bo można nimi uzyskać efekt bardzo mocnego nabłysz­czenia i imitować takie powierzchnie, jak glazura czy lateks. Świetnie sprawdza się zarówno na czekoladzie plastycznej, jak i masie cukrowej. Połysk na włosach najwygodniej wykonać lakierem mocno nabłyszczającym.



Na rynku dostępne są lakiery w bardzo róż­nej formie. Te w aerozolu są rzadsze i dają bardzo cienką powłokę przy zastosowaniu jednej warstwy. Lakiery do nakładania pę­dzelkiem mogą być nieco gęstsze. Świetnie sprawdzają się przy tych dekoracjach, gdzie potrzebujemy nałożyć grubszą warstwę za pierwszym razem. Często wykorzystuję gę­sty lakier naprzemiennie z żelem dekora­cyjnym do wykonania delikatnych mocno nabłyszczonych i nieco wystających kro­pek, które stanowią biżuteryjny dodatek ubioru. Należy pamiętać, że lakier, który ma częsty kontakt z powietrzem, gęstnieje, co niekiedy z premedytacją wykorzystuję. Do większości dekoracji używam jednak tych
o średniej gęstości. Dbam o to, by zawsze były dobrze zabezpieczone, nie wysychały i nie gęstniały zbyt szybko. Zbyt gęsty lakier można oczywiście roz­cieńczyć w alkoholu, przydaje się to, gdy chcemy, by ten, którym dysponujemy, wy­sychał szybciej. Należy jednak zastanowić się wcześniej i wypróbować, jak dana kon­systencja sprawdzi się w konkretnej deko­racji czy jej elemencie. Używam lakieru zarówno do pokrycia więk­szych lub małych dekoracji z izomaltu, jak i wykonania znacznie drobniejszych ele­mentów, które które z wyglądu przypomi­nają te z izomaltu, a wykonuje i nakłada się je znacznie wygodniej.



Lakier „własnej roboty” sporządzony z wy­korzystaniem syropu glukozowego to al­ternatywa, którą polecam jedynie zawan­sowanym. Najczęstszym błędem podczas domowej produkcji jest zbyt duża ilość sy­ropu, który bardzo spowalnia wysychanie, niełatwo wówczas uzyskać odpowiednią konsystencję i jakość produktu, tak aby gęstość była właściwa, a czas wysycha­nia niezbyt długi. Miałam okazję wykorzy­stać w swoich pracach większość tych do­stępnych na rynku i mogę z przekonaniem stwierdzić, że moje oczekiwania spełniają lakiery do nakładania pędzelkiem, w ae­rozolu czy przeznaczone do aerografów. Uwaga na odcień! Mocno nabłyszczają­ce lakiery posiadają żółtawą barwę.

 

 

Należy o tym pamiętać, w szczególności gdy po­krywamy białe, pastelowe czy zimne kolory, takie jak odcienie niebieskiego, które pod ich wpływem stają się turkusowe czy zielonka­we. Przy innych kolorach nie ma to większe­go znaczenia, można nałożyć kilka warstw, by nadać elementowi jeszcze większej głębi.



Pamiętaj również o pędzelkach, musisz mieć takie, których będziesz używać tylko do lakierów. Lakiery bardzo mocno zmie­niają strukturę włosia, nawet gdy o nie dbamy i czyścimy zaraz po użyciu. Takie pędzelki nie nadają się do cieniowania dekoracji, gdyż mogłyby porysować de­likatną powierzchnię masy cukrowej czy czekolady. Jak zawsze zachęcam do eksperymen­tów!

Angelika Chwyć

Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w tym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.