Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Co nowego w technologii wypieku sklepowego?

dodano , Wieshou, materiał promocyjny

Wypiek sklepowy jest już standardem na rynku, nie jest to raczej dla Państwa zaskoczeniem! Jak zatem moglibyśmy zaskoczyć Państwa w tym obszarze? Jako że mamy pozycję lidera rynku w tej kategorii, spróbujemy rzucić nowe światło na tę kwestię!

Więcej znaczy mniej?!
Na początek wspomnijmy o wydajności. Pojęcie to jest podstawowym parametrem w pracy piekarni, tym razem odniesiemy go do wypieku sklepowego. Co mieliśmy na myśli, pisząc „więcej znaczy mniej”? Chodzi nam o maksymalną liczbę blach, które mogą Państwo na raz wypiekać w jednej stacji piekarniczej od Wiesheu Polska. Większe załadunki to mniej cykli wypiekowych w ciągu dnia pracy, co sprowadza się do m.in. mniejszej ilości zużytej energii na wypiek sklepowy w ujęciu dziennym /miesięcznym/rocznym.

 

Nasza najnowsza stacja piekarnicza E3 umożliwia wypiekanie na maksymalnie 18 blachach w wymiarze 600x400 mm! E3 to już trzecia generacja bardzo popularnej linii pieców Euromat, które od wielu lat pracują u naszych klientów na całym świecie. Jest to urządzenie, które swoim designem, parametrami koresponduje z najnowszymi trendami i wymaganiami rynkowymi. Będziemy tę stację prezentować w pawilonie 5 na stoisku nr 126 podczas targów POLAGRA 2022 w Poznaniu, które odbywają się 26-28 września. Serdecznie zapraszamy!

Automatyka to przyszłość!
Spójrzmy na to z perspektywy dekad od strony stricte procesowej. Wiele lat temu wypiekami zajmowali się wyłącznie piekarze, którzy latami zbierali doświadczenie oraz potrzebną wiedzę. Obecnie w sklepach wypiekiem zajmuje się pracownik, którego głównym zadaniem jest obsługa klienta. Posiadając piec z możliwością stworzenia programu wypiekowego, możemy sobie na to pozwolić. Pracownik ma tylko załadować produkt do pieca oraz go z niego wyciągnąć po zakończeniu programu wypiekowego. Wszystko się zgadza, prawda?

 

Wiesheu poszedł o krok dalej i oferuje swoim klientom specjalny system o nazwie „TrayMotion”. Jest to system, który po nagrzaniu się komory pieca automatycznie otwiera sobie drzwi pieca i samodzielnie wprowadza wszystkie blachy do wnętrza komory wypieku. Podobnie dzieje się po zakończeniu programu wypiekowego, czyli system otwiera drzwi pieca i wysuwa wszystkie blachy z produktami na specjalny wózek załadunkowy stojący przed urządzeniem. Oszczędność energii, oszczędność czasu pracy pracownika, oszczędność produktu (brak strat) oraz wysoka powtarzalność wypieków są na wyciągnięcie ręki – wystarczy sięgnąć po to rozwiązanie.
Mamy już klientów w Polsce, gdzie pracuje „TrayMotion” i jesteśmy dumni z tego, że jako jedyni na rynku posiadamy tego typu innowację w swoim portfolio! Postanowiliśmy zaprezentować to rozwiązanie podczas targów POLAGRA 2022, które odbywają się 26-28 września w Poznaniu. Zapraszamy serdecznie do pawilonu 5 na stoisko Wiesheu Polska nr 126!

Zarządzanie online – system WNET
Jeśli wypiekasz na swoich kilkunastu punktach, to wiesz dobrze, ile kilometrów trzeba pokonać i ile czasu trzeba zarezerwować, aby w każdym punkcie zmienić jakieś parametry wypieku, wgrać nowy program wypiekowy etc.
System WNET to programowe rozwiązanie służące do komfortowego zarządzania piecami podłączonymi w sieć. WNET zapewnia przejrzysty podgląd wykorzystania zasobów, stanowi też wszechstronne narzędzie konserwacyjne i serwisowe!
Zdalne wgrywanie programów wypiekowych, dane serwisowe, eksploatacja urządzenia, a propos tego zagadnienia: kontrola tego, czy urządzenie jest właściwie eksploatowane pod kątem kolejności uruchamiania programów wypiekowych, czasu utrzymania w gotowości do załadunku. To wszystko wpływa przecież na zużycie energii – warto to kontrolować!
Jeśli te funkcjonalności systemu WNET brzmią atrakcyjnie, to ponownie zapraszamy na Targi POLAGRA 2022 odbywające się w Poznaniu 26-28 września. Będziemy prezentować to rozwiązanie w pawilonie 5 na stoisku nr 126.



Technologia hybrydowa
Wiesheu Polska od niedawna posiada w portfolio piec hybrydowy, który wykorzystuje połączenie konwekcji oraz mikrofali. Mowa tu o piecu Atollspeed, potocznie zwanym TURBO piecykiem.

Technologia hybrydowa to taka, która pozwala w TURBO czasie przygotować bardzo szeroki zakres produktów. Na przykład w praktycznie każdej piekarni (sklepie) mocną pozycją od strony wolumenowej jest drożdżówka. Atollspeed w 40 s delikatnie ją podgrzeje, nie zmieniając wyglądu. Klient otrzymujący ciepłą, pachnącą drożdżówkę w tak krótkim czasie będzie zawsze zadowolonym klientem! Do tego dołóżmy możliwość przygotowania zapiekanki w ok. 2 min – takiej chrupiącej, z zarumienionym serem na wierzchu! W jakim czasie serwujesz u siebie taką zapiekankę z pieca piekarniczego lub opiekacza – 8 min?! Coraz więcej piekarzy rozszerza swoją ofertę o śniadania. Atollspeed uwielbia koncept śniadaniowy! W tym urządzeniu z powodzeniem przygotujesz jajecznicę z boczkiem, omlet jajeczny, kiełbaskę z jajkiem sadzonym lub coś na słodko, np. gofry.
Wszystko to oraz wiele innych przykładów możesz również zobaczyć na żywo podczas Targów POLAGRA 2022, które odbywają się 26-28 września w Poznaniu. Atollspeed będzie pracował przez cały czas w pawilonie 5 na stoisku Wiesheu Polska.

 

Tymczasem, jeśli Atollspeed wydaje się być interesującym pomysłem na rozszerzenie oferty, to proszę zajrzeć na kanał „Turbo Poradnik Gastronomii” na platformie YouTube, gdzie znajdziesz odcinek wideo wyjaśniający w sposób szybki i przejrzysty: czym jest i jakie możliwości daje piec Atollspeed.

 * * *

Jak Państwo widzą, nie stoimy w miejscu – rozwijamy nasze technologie z myślą o usprawnianiu wszystkiego, co dotyczy wypieku sklepowego. Technologie rozwijają się bardzo dynamicznie, warto za nimi podążać, ponieważ gwarantuje to przewagę konkurencyjną na rynku i oszczędności! Produkt jest najważniejszy, na pewno wiedzą o tym Państwo jako rzemieślnicy… My wychodzimy z podobnego założenia, dlatego postanowiliśmy wszystkie opisane rozwiązania zaprezentować w trakcie targów branżowych POLAGRA 26-28 września w Poznaniu. Po raz ostatni zachęcamy do wzięcia udziału w tym wydarzeniu i odwiedzenia pawilonu 5, gdzie mieścić się będzie stoisko Wiesheu Polska.

Do zobaczenia
Team Wiesheu Polska