Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ograniczenie marnowania żywności i kosztów w piekarni - rady piekarzy

dodano , Redakcja AU

Ceny składników i koszty produkcji w piekarniach nieustannie rosną. Jak ograniczać koszty, jak minimalizować straty? Swoimi radami podzieliła się brytyjska piekarnia Two Magpies Bakery, która skutecznie wykorzystuje nadwyżki produktów.

Two Magpies Bakery prowadzi obecnie siedem placówek w Norfolk i Suffolk. Stara się również uzyskać certyfikat neutralnej pod względem emisji dwutlenku węgla do 2030 roku. Właściciele piekarni stosują sporo technik, by wykorzystywać nadwyżki produktów w innych produktach.

 

 

Okruchy chlebów na zakwasie są wykorzystywane w bułeczkach z kiełbaskami, chleb do produkcji chlebowego puddingu. Okruchy ciast są bazą do przygotowania innych deserów. Jednym z produktów cieszących się popularnością wśród klientów jest masło cynamonowe z kawałkami cynamonowych bułeczek. Niesprzedane bułeczki są suszone, kruszone i mieszane z paloną białą czekoladą. Powstaje pyszny krem do smarowania. Sam krem jest również wykorzystywany do produkcji deserów. Niesprzedane rogaliki są moczone w syropie, nadziewane kremem frangipane i posypywane płatkami migdałów - tak powstają migdałowe rogaliki. Swoje zastosowanie znajduje również kilka pierwszych filiżanek kawy przygotowywanych na początku dnia po ustawieniu młynka. Zwykle się je wylewa, a tutaj kawa jest wykorzystywana do nasączania biszkoptów do tiramisu. Piekarnia kupuje też większe ilości często wykorzystywanych składników, by ograniczyć ilość wyrzucanych opakowań. Te rady być może zainspirują innych piekarzy do tworzenia takich receptur, które pozwolą wykorzystać niesprzedane czy lekko podsuszone pieczywo i ciasta w kreatywny sposób, ograniczając w ten sposób ich marnowanie.

ESS

źródło >>> KLIK!