Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Jak smakował dawny Gdańsk

dodano , Redakcja AU

Premiery doczekała się długo wyczekiwana niezwykła publikacja, na której stronach Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer odwzorowały dania XIX- wiecznego Gdańska.

Publikacja „Smaki Gdańska” powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów, narodziła się koncepcja rekonstrukcji wybranych receptur i ich fotograficznego zapisu w formie martwych natur. A wszystko to z chęci przybliżenia dawnej kuchni w przystępnej i zrozumiałej dla współczesnego odbiorcy formie. Publikacja jest albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak, by można je było wykonać we współczesnej kuchni. 

 


"Niniejsza książka powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii, piękna oraz ze spotkania dwóch gdańszczanek: fotografki oraz muzealniczki i kucharki-amatorki, zajmującej się rekonstrukcją historyczną. Z pasji do odtwarzania potraw według dawnych przepisów i uwieczniania ich w kompozycjach podpatrzonych na obrazach sprzed wieków zrodziła się koncepcja, by zrekonstruować wybrane receptury z "Gdańskiej książki kucharskiej" i uwiecznić je w formie martwych natur na zdjęciach" - czytamy we wstępie do albumu.

Oficjalna premiera książki odbędzie się w piątek 1 lipca 2022. Następnie 12 lipca będzie miała miejsce kolacja tematyczna w jednej z gdańskich restauracji, a 23 sierpnia spotkanie autorskie oraz wykład o kuchni gdańskiej w Centrum Hevelianum. Dań z książki będzie można także spróbować podczas Jarmarku Dominikańskiego - w  ramach projektu szlak kulinarny "Smaki Gdańska", w którym bierze udział 21 restauracji, będzie można w ich ofercie spotkać dania z świeżo wydanej książki. 

 


Tytuł: "Smaki Gdańska odtworzone na podstawie XIX-wiecznej „Gdańskiej książki kucharskiej” w nowej odsłonie opisały i zilustrowały Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy" 

Wydawnictwo: Bernardinum, Pelplin 

Ilość stron: 256 

Autorki: 

Aleksandra Kucharska – muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni

Katarzyna Fiszer – fotograf, założycielka firmy Food&Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej.