Profesjonalnym cukiernikom nie trzeba przedstawiać czekolady Valrhona. To czekolada premium, która cieszy się niezmiennie uznaniem zawodowców. Valrhona nie tylko produkuje czekoladę, ale także edukuje wszystkich, stacjonarnie, a ostatnio on-line, którzy pragną poszerzyć swoją wiedzę. W maju otworzyła pierwszą szkołę w Paryżu.
Producent słynnej, wysokogatunkowej czekolady Valrhona otworzył swoją szkołę w Paryżu. Do tej pory szkoły Valrhony działały we francuskim miasteczku Tain l’Hermitage, w Nowym Jorku i w Tokio. Teraz dołączyła do nich szkoła w Paryżu, w dzielnicy Marais. Ma to być wyjątkowe miejsce dla wszystkich osób zawodowo związanych z gastronomią. Na 340 metrach kwadratowych, rozmieszczonych na dwóch piętrach będę odbywać się kursy, warsztaty i spotkania. Szefem paryskiej szkoły Valrhona jest Thierry Bridron, który pracować będzie z trzema cukiernikami – nauczycielami: Baptistem Moreau, Jérémy Aspem et Samuelem Ducrotoy. To szkoła dla wszystkich rzemieślników - cukierników chcących podnieść swoje kwalifikacje. W ciągu roku szkoła oferuje około trzydziestu staży. Tematy, jakie będę tam poruszane i opracowywane mają dotyczyć oczywiście czekolady i jej etapów pracy z nią, szeroko rozumianego biznesu restauracyjnego, cukiernictwa, produkcji lodów i tak zwanej viennoiserie, czyli wypieków na bazie ciasta francuskiego i drożdżowego. Prowadzący to znani nauczyciele ze szkoły Valrhony oraz cenieni cukiernicy i rzemieślnicy tacy jak: Claire Heitzler, Pierre Hermé, Florence Lesage, Aurélien Rivoire, Marie Simon, Sébastien Vauxion, Enric Rovira i inni.
Paryska szkoła Valrhona wychodzi naprzeciw nowym trendom w cukiernictwie jak np. kuchnia roślinna, sezonowość towaru, przygotowanie produktów do sprzedaży na wynos. Oferuje również naukę nowych technik pracy z czekoladą. Dzięki otwarciu szkoły w Paryżu - sercu stolicy światowej gastronomii, Valrhona chce wzmocnić swoje więzi z klientami: francuskimi i zagranicznymi.
Adres >>> l’École Valrhona Paris: 47 Rue des Archives, 75003 Paris, Francja
Więcej informacji >>> j. francuski
>>> j. angielski
KS