Bagietka to niemalże sprawa narodowa Francuzów. Do jej jakości tamtejsi piekarze przykładają dużą wagę, a konkursy na najlepszą bagietkę cieszą niezmiennym powodzeniem. W maju tego roku po raz kolejny wybrano „Najlepszą bagietkę w Paryżu”.
Konkurs był organizowany już po raz 28 przez merostwo stolicy. W tym roku nagroda przypadła Damianowi Dedun z piekarni „Frédéric Comyn” w 15 dzielnicy Paryża - Nie mogę w to uwierzyć i mam olbrzymią satysfakcję. Zawsze brałem udział w konkursach, ale ten jest najbardziej prestiżowy - mówił dziennikarzom nagrodzony piekarz. - Czuję się jak gwiazda rocka - żartował Dedun – Spełnia się moje marzenie z dzieciństwa. Jestem piekarzem od 20 lat, zacząłem jako czternastolatek, a dziś mam 34 lata”. Zapytany o sekret wypiekania najlepszej bagietki odpowiedział: - Każdy piekarz ma swój pomysł na bagietkę. Spodobał się mój. Sekretem jest przede wszystkim miłość do zawodu i chęć sprawiania przyjemności ludziom. To, co zaprezentowaliśmy w konkursie, sprzedajemy każdego dnia w sklepie”.
Laureat otrzymał jako nagrodę 4000 euro oraz możliwość zaopatrywania Pałacu Elizejskiego przez cały rok w pieczywo. W konkursie zaprezentowano 134 bagietki. Jury złożone z 14 członków pod przewodnictwem Oliwii Polski z merostwa Paryża oceniało: wygląd, jakość wypieczenia, konsystencję miąższu, zapach i smak. 57 bagietek, które zaprezentowano, nie zostały uwzględnione, ponieważ nie spełniały wymogów konkursu: długość bagietki 50 – 55 cm, waga 250 g – 270 g.
Niezjedzone bagietki, zostały przekazane stowarzyszeniu „Aurora”, zajmującemu się pomocą dla osób bezdomnych. Poprzedni laureat Makram Akrout, który we wrześniu 2021 roku wygrał ten prestiżowy konkurs, został oskarżony o szerzenie antyfrancuskich haseł w swoich social media. Sam zaprzeczał, twierdząc, że wpisy na jego profilu facebookowym to rezultat działania hakerów, którzy mieli włamywać się na jego konto.
Adres piekarni z „Najlepszą bagietkę w Paryżu w 2022 roku” to „Boulangerie-Pâtisserie Frédéric Comyn” - 88, rue Cambronne (15e), Paryż.
Poniżej inne adresy piekarni, gdzie można kupić bagietki docenione przez jury. W nawiasach znajduje się numer dzielnicy.
1) Khemoussi Mansour „Aux Délices de Glacière” - 90, boulevard Auguste Blanqui (13e)
2) Tzu Chun Chang „La Parisienne Saint-Domnique” - 85, rue Saint-Dominique (7e)
3) Filipe Lourenço Carpinteiro „Maison Lohezic”- 143, rue de Courcelles (17e)
4) Youssef Mnakri „Boulangerie Tembely” - 33, rue Myrha (18e)
5) Linlong Sang „Boulangerie L'Abeille” - 235, rue de Bercy (12e)
6) Thierry Guyot „Boulangerie Guyot” - 28, rue Monge (5e)
7) Renaud Lefrançois „Magali Charonne”- 135, rue de Charonne (11e)
8) Louis Blavette - „Les Frères Blavette” - 69, rue Daguerre (14e)
KS
źródło: Paris.fr