Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pierwszy w Szwajcarii ekologiczny zakład przetwórstwa kakao

dodano , Redakcja AU

Pronatec Swiss Cocoa Production, pierwsza w Szwajcarii całkowicie ekologiczna przetwórnia kakao została otwarta w Beringen. Ma przerabiać ok. 15 000 ton organicznych ziaren kakaowych rocznie.

To pierwsza jak dotąd fabryka w Szwajcarii wytwarzająca trzy półprodukty: miazgę kakaową, masło kakaowe i proszek kakaowy. Wszystkie certyfikowane przez Fairtrade, ekologiczne, pochodzące od małych spółdzielni. Cały proces przetwarzania jest w pełni identyfikowalny - od pozyskiwania ziarna od rolników, przez fermentację, eksport, aż po sprzedaż finalnego produktu. To odpowiedź na coraz mocniejszy trend zrównoważonego rozwoju i produkcji oraz sprawiedliwego handlu. Każda partia ziaren jest przetwarzana osobno, zakład spełnia dzięki temu wysokie wymagania Fairtrade i certyfikacji ekologiczne.

 


Pronatec jest szwajcarską rodzinną firmą, która od ponad 45 lat angażuje się w działania związane ze sprawiedliwym handlem i zrównoważoną produkcją żywności. Ma wieloletnie doświadczenie w pracy z najsurowszymi normami certyfikacji ekologicznej takimi jak m.in. Demeter, Bio Suisse, Naturland, FLO Fairtrade.Dąży do zrównoważonego rozwoju we wszelkich możliwych dziedzinach - np. zapotrzebowanie produkcji kakao na energię elektryczną jest całkowicie pokrywane przez energię uzyskiwaną ze źródeł odnawialnych.

ESS

Źródło >>> KLIK!

Więcej informacji >>> https://www.facebook.com/pronatec