Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wholefruit – Cacao Barry rewolucjonizuje świat rzemieślniczej czekolady

dodano , Barry, materiał promocyjny

Na rynek czekolady wchodzi właśnie unikatowa kuwertura wykonana w 100% z czystego owocu kakaowca. To hołd dla przyrody, czekolada, która ma przypomnieć, jak cennym darem jest owoc z dorzecza Amazonii.

Pierwsze wzmianki o innowacyjnej czekoladzie pojawiły się już w 2019 roku, ale zespoły ekspertów Cacao Barry potrzebowały prawie 2 lat i ponad 30 światowej sławy mistrzów, aby zrealizować tę koncepcję, by nowy typ czekolady wszedł na rynek, spełniając oczekiwania producenta oraz mistrzów branży czekoladowej. Choć sama koncepcja jest zaskakująco prosta, to jej realizacja należała do wyjątkowo trudnych – uzyskanie produktu wykorzystującego wyłącznie składniki pochodzące z owocu kakaowca. Innymi słowy, czekolada wholefruit nie zawiera ani wanilii, ani lecytyny, ani rafinowanego cukru. Co ważne, surowce do jej produkcji pozyskiwane są w sposób zrównoważony, a produkt końcowy ma krótką, czystą etykietę. Tak wyjątkowy skład nadaje jej niezrównany profil aromatyczny, który otwiera wiele nowych możliwości smakowych do odkrycia.

 


Jej pierwsza mocna i owocowa ekspresja to Evocao, zaprojektowana przez i dla rzemieślników oraz szefów kuchni. Inne odsłony pojawią się już wkrótce! Naturalna kwaskowość i owocowe nuty Wholefruit Evocao, przywodzące na myśl egzotyczne owoce, sprawiają, że jest to mocna czekolada, wyróżniająca się na tle dostępnych na rynku tabliczek. Po raz pierwszy pozwala odkryć wszystkie smaki i naturalną świeżość kakaowca.

 


Nowy wyrób ma nie tylko urozmaicić produkcję czekolady, przyświeca mu także misja, której celem jest przypomnienie światu, że czekolada to wyjątkowo zdrowa i naturalna słodycz. Wreszcie misja, w której oddajemy hołd Ziemi, wykorzystując cały owoc, nie marnując bogactwa pozostałych jego składników. Przez wieki owoc kakaowca, jeden z najczęściej uprawianych na świecie, był cenny głównie z racji ziaren przeznaczonych do wyrobu czekolady, 70% owocu wyrzucano, traktując go jako odpad. Cacao Barry przy współpracy z firmą Cabosse Naturals, która przetwarza pulpę i skórkę w gamę 100% czystych składników z kakaowca, oferuje produkt, dzięki któremu ta proporcja odwraca się.

 


W przypadku czekolady Cacao Barry’s Wholefruit Cabosse Naturals ściśle współpracuje też z lokalnymi społecznościami uprawiającymi kakaowca, które są częścią programu zrównoważonego rozwoju Fundacji Cocoa Horizons w Ekwadorze, aby pozyskiwać owoce najwyższej jakości i oferować 450 farmerom lepszą jakość życia. Łączą siły, żeby ograniczyć czas między zbiorem świeżych owoców kakaowca a przetwarzaniem na wyśmienite składniki do nie więcej niż 5 godzin. Jest to niezbędne, aby zachować wysokiej jakości i świeży smak oraz składniki odżywcze, które można znaleźć w czekoladzie wholefruit. Cacao Barry zamierza być pierwszą marką czekolady na świecie, która zakwalifikuje się do znaku Upcycled CertifiedTM, zostanie on wprowadzony w tym roku w Stanach Zjednoczonych przez Upcycled Food Association. Znak ten pomoże konsumentom dokonywać świadomych wyborów zgodnych z ich wartościami i pozytywnie wpłynąć na środowisko.