Tradycyjnie podczas dorocznego Święta Chleba we Francji wybrano też najlepszą bagietkę w kraju. Tym razem jej mistrzem okazał się Patrick Baillet.
W ramach Święta Chleba odbywającego się we Francji w dniach od 16 do 22 maja br. Francuska Federacji Cukiernictwa i Piekarnictwa zorganizowała konkurs na najlepszą bagietkę tradycyjną/rzemieślniczą nazywaną po francusku „baguette de tradition”. Była to ósma edycja tego konkursu, który miał miejsce na placu przed katedrą Notre Dame. Do konkursu stanęło dwudziestu kandydatów z trzynastu regionów Francji metropolitalnej. Zmagania trwały trzy dni. Uczestnicy mieli przygotować na oczach publiczności 40 bagietek wedle receptury opracowanej w 1993 roku.
Bagietki - jak wyjaśniał Pascal Barillon, przewodniczący jury – powinny były być przygotowane z własnych składników, ale bez ujawniania ich marek. Zakazane było użycie polepszaczy smaku. Konkursowa bagietka miała mierzyć 50 centymetrów i ważyć 250 gramów. Ilość soli nie mogła przekroczyć 18 g na kilogram mąki. Za najlepszą bagietkę uznano tę wypieczoną przez Patricka Baillet z miasteczka Aÿ-Champagne w departamencie Marne. Drugie miejsce przypadło Anthony’emu Beuchet z Etampes, w departamencie Essonne, a trzecie Jérémy’emu Keil ze Strasbourga, z departemantu Grand Est.
KS
Żródło >>> KLIK!