Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Lody z łubinem wchodzą na amerykański rynek

dodano , Redakcja AU

Bezmleczne, wegańskie, bezpieczne dla alergików, ze sporą ilością białka i błonnika. Takie są lody na bazie fasoli łubinu produkowane przez Wicked Kitchen, które niedawno zadebiutowały na amerykańskim rynku.

Pierwsze cztery smaki lodów wprowadzone do sprzedaży to: waniliowe, czekoladowe, ciasteczkowe i czekoladowo-miętowe. To dość popularne smaki, poszukiwane przez konsumentów. Pojawiły się też lody na patyku z białą czekoladą i sosem z owoców jagodowych, a także rożki i batony lodowe. Do czterech podstawowych smaków lodów dołączył też nietypowy: wegański tort urodzinowy

 

 


Zapotrzebowanie na lody roślinne i bezpieczne dla alergików rośnie, a według producenta lody produkowane na bazie białka z łubinu nie mają posmaku jak inne wegańskie alternatywy. Są też bardziej kremowe. Fasola łubinu zawiera więcej białka niż ciecierzyca, groszek czy soja, ma też sporo błonnika, więc takie lody są też zgodne z prozdrowotnymi trendami na rynku żywności.

 


Produkty Wicked Kitchen były do tej pory dostępne w Wielkiej Brytanii i Finlandii. W USA pojawiły się w sieci sklepów Kroger. Kolejnym rynkiem dla lodów i innych produktów firmy będzie Azja, prawdopodobnie jeszcze w tym roku.

 


ESS

żródło >>> KLIK!

zdjęcia >>> KLIK!