Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Białko jaja pochodzenia… niezwierzęcego

dodano , Redakcja AU

Mamy dobrą wiadomość dla wielbicieli cukiernictwa roślinnego – w USA wynaleziono zamiennik białka jaja kurzego!

Za innowacją stoi firma zajmująca się technologią żywności The Every Co, a premierowy wynalazek nazwano EVERY EggWhite™ – białko jaja wolne od zwierząt. Jak obiecują producenci, białko to spełnia wszelkie standardy szefów kuchni i pastry chefów, którzy do tej pory mieli trudności z przygotowaniem tradycyjnych receptur na modłę wegańską. W przeciwieństwie do innych alternatyw dostępnych na rynku każde EggWhite™ ubija się i żeluje jak białko jaja kurzego, zapewniając tę samą wysokość, stabilność piany, napowietrzenie i teksturę potrzebną do pieczenia ciast i tworzenia deserów. W ten sposób znajduje zastosowanie nie tylko w ciastach, ale i pieczywie, batonach proteinowych, roślinnych wędlinach czy makaronach.

Wegańskie makaroniki The Every Co. i Chantal Guillon

Aby stworzyć białko pochodzenia niezwierzęcego, The Every Co., przemianowane w 2021 roku na Clara Foods, wykorzystuje metodę zwaną fermentacją precyzyjną. W tym procesie wstawia się sekwencję DNA białka jaja kurzego do drożdży i dodaje do niego cukier. Fermentacja zapewnia najwyższą jakość i najbardziej spójną wersję białka jaja.

Aby pokazać potencjał produktu, firma nawiązała współpracę z Chantal Guillon (znaną marką słynącą z wyrobu makaroników) w celu stworzenia wegańskich makaroników. Te limitowane ciasteczka są wytwarzane ręcznie w siedzibie Guillon w San Francisco i wysyłane w pudełkach zawierających sześć smaków: earl grey, marakuja, pistacja, truskawka, wanilia i ciemna czekolada.

 

 


– Naszą misją jest przesuwanie granic oraz wprowadzanie do makaroników najlepszych składników i technik – podkreśla cukiernik Patrick Lassaque, który wraz z żoną jest współwłaścicielem Chantal Guillon. – Nigdy nie idziemy na kompromis w kwestii jakości czy smaku, dlatego byliśmy podekscytowani współpracą z EVERY™, aby zrobić to, czego nigdy wcześniej nie robiono: stworzyć przyjazny, zrównoważony i niesamowicie pyszny makaronik. 

źródło >>> KLIK!