Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Olej palmowy idzie w odstawkę

dodano , Redakcja AU

Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze i Uniwersytetu Malajskiego w Malezji znaleźli zdrowszą i bardziej ekologiczną alternatywę dla najpopularniejszego i równie niezdrowego oleju na świecie.

W ośrodkach tych opracowano metodę efektywnej produkcji i ekstrakcji olejów roślinnych z pospolitych mikroalg. Oleje te zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą pomóc obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz obniżyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

 

 

Podczas produkcji tych olejów kwas pirogronowy – organiczny kwas występujący we wszystkich żywych komórkach – jest dodawany do roztworu zawierającego algi Chromochloris zofingiensis i wystawiany na działanie światła ultrafioletowego w celu stymulowania fotosyntezy. Po 14 dniach mikroalgi myje się, suszy i traktuje metanolem w celu wyekstrahowania olejów.

 


Naukowcy twierdzą, że gdy produkcja prowadzona jest na dużą skalę, światło ultrafioletowe można zastąpić słonecznym, które pomoże usunąć dwutlenek węgla z atmosfery poprzez przekształcenie go w biomasę i tlen na drodze fotosyntezy. Zapowiadają również, że na Uniwersytecie Technologicznym Nanyang w odrębnym badaniu opracowali metodę wytwarzania kwasu pirogronowego poprzez fermentację istniejących organicznych produktów odpadowych, takich jak resztki soi i skórki owoców, co nie tylko obniżyłoby koszty produkcji, ale przyczyniłoby się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności.

Zobacz wideo >>> KLIK! 

Źródło >>> So Good Magazine