Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Francuskie cukiernictwo w formie e-booka

dodano , Redakcja AU

Nie tylko croissanty i makaroniki - polscy konsumenci coraz bardziej kochają ciastka rodem z francuskiej cukierni, a e-book Aleksandry Mączkowskiej tą miłość tylko wzmocni i może staćsię inspriacją dla niejednego cukiernika!

Francuskie cukiernictwo od zawsze uważane było w branży za wzór, ale od kilku lat jest doceniane także przez foodies i konsumentów, którzy poszukują w cukierni coś, co przeniesie ich wyobraźnią pod wieżę Eiffla. Haute pâtisserie, czyli dopracowane, szykowane wypieki z kuchni francuskiej można dziś znaleźć w wielu polskich cukierniach : croissanty, pain au chocolat, chaussson, a także francuskie ciastka. Coraz bardziej świadomi konsumenci chcą wiedzieć, co cechuje ciastko Paris - Brest, a czym wyróżnia się bûche de Noël, jak powinna smakować autentyczna brioszka czy financier.

 

 

I naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzi Aleksandra Mączkowska – Polka, mieszkająca od dwóch lat w Paryżu, smakoszka francuskich słodkości, która postanowiła napisać e-booka na temat tamtejszego cukiernictwa. - Chciałabym, żeby e-book zachęcił (…) do poznawania Francji poprzez tradycję jedzenia, we własnej kuchni lub podczas paryskich (i nie tylko) wycieczek. Bo przecież jedną z najlepszych metod doświadczania innych krajów i kultur jest właśnie jedzenie. - napisała na swoim profilu instagramowym Aleksandra.

 

 

Na co dzień preferuje kuchnię lekką, dietetyczną, ale mieszkając w Paryżu nie może się oprzeć całemu, słodkiemu asortymentowi, który oferują francuskie piekarnie, cukiernie czy kafejki. - Paryż dał mi dużo słodkich kalorii, nauczył życzliwości na co dzień i obudził nowe pasje – mówi w innym swoim wpisie. Słodkich kalorii w Paryżu nie brakuje, bo jak przyznaje Ola piekarnie to najważniejsze miejsce w życiu Paryżan i są niemalże na każdym kroku. - Chodząc rano ulicami można zawsze poczuć niosące się zapachy, które wodzą za nosy i zapraszają do zakupu. Sama preferuje kasztany - Kocham je w każdej postaci (...) jako dodatek do drobiu  jak również kasztany duszone z morelami, ciasta i desery kasztanowe, rano do jogurtu dodaję chrupki kasztanowe, lody, ale moja największa miłość to krem z kasztanów – opowiada.

 

 

Oglądając profil Aleksandry zobaczymy paryską kawiarnię „Odette”, piekarnię „Utopie” czy najstarszą cukiernię „Stohrer”. Niedługo sama w swoim e-booku opisze historię francuskiego cukiernictwa, jego wypieki i najważniejsze cukiernie.

Odwiedź IG Aleksandry Mączkowskiej >>> KLIK!