Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Konkurs z tradycją na najładniejszy mazurek

dodano , SZPSL, materiał promocyjny

Od kilkunastu lat na przełomie marca i kwietnia w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi Odbywa się konkurs na najładniejszy mazurek. Towarzyszy on obchodzonemu w tym samym czasie dniu mazurka. Skąd wziął się ten pomysł?

Konkurs organizowany jest od 2010 roku, zawsze w czwartek poprzedzający Wielki Tydzień. Początkowo była to okazja do zaprezentowa­nia umiejętności dekoratorskich uczniów łódzkiej szkoły spożywczej i pracodawców, z którymi współpracuje. Z czasem wydarze­nie zyskiwało coraz większy prestiż, stało się przyczynkiem nie tylko do prezentacji kolorowych i bogato zdobionych wyrobów cukierniczych, ale też do spotkania z pra­codawcami z branży. W ramach tego właśnie dnia odbywał się konkurs na najładniejszy mazurek, orga­nizowany dla uczniów ZSPS.

 

Co roku zgła­szano do niego udział ok. 40-50 mazurków, które oceniało jury, w jego skład wchodzili również zaproszeni goście, m.in. przedsta­wiciele cechów, izby rzemieślniczej, władz miasta. Poza tym wszyscy oglądający wy­stawę prac konkursowych moli wziąć udział w konkursie, przyznając nagrodę publicz­ności! Na podstawie obserwacji prac z poprzed­nich edycji możemy stwierdzić, że uczniowie najchętniej wykonują mazurki tradycyjne – na cieście kruchym, polane lukrem, polewą czekoladową lub kajmakiem. Zdarzały się też bardziej oryginalne prace, np. z zasto­sowaniem masy cukrowej, złożone z blatów o różnych kształtach, również przestrzen­ne. Dekoracje zależą od chęci i zdolności uczniów – są wśród nich samodzielnie wyko­nane figurki i ażurowe elementy zdobnicze z barwionej masy cukrowej, czekoladowe ja­jeczka, suszone owoce, bakalie itp. Niektóre mazurki przygotowywane były nawet przez kilka dni, gdyż zasadą konkursu jest wyko­nanie całej pracy w szkole, także w czasie dodatkowych zajęć pozalekcyjnych.

 

W 2018 roku po raz pierwszy zorganizowa­no konkurs na najładniejszy mazurek dla kandydatów do szkoły, uczniów ostatnich klas SP, a wcześniej – gimnazjum. Poprzedziły go warsz­taty, rozpoczynające się krótką pogadanką oraz prezentacją in­formacji o mazurku i sposobach jego dekorowania. Staramy się, by w wykonywanie mazurków anga­żowali się także pracownicy szkoły – dyrekcja, nauczyciele, pracow­nicy administracji – ich wyroby można było podziwiać w ramach odrębnej wystawy. Pandemia przerwała te działania, przez 2 lata uniemożliwiając organizację kon­kursu. Ponieważ wydarzenie wpisało się w historię szkoły, w roku 2021 zorganizo­waliśmy wystawę mazurków wykonanych przez zainteresowanych tym działaniem uczniów. W tym roku, 7 kwietnia odbędzie się ko­lejny Dzień Mazurka, a towarzyszyć mu będzie również następna edycja konkursu na najładniejszy mazurek. Prace wykonane zostały przez uczniów szkoły, jak również uczniów szkół podstawowych. Wszystkie wyroby będzie można oglądać na specjalnie przygotowanej wystawie. Ich urok polega na różnorodności kształtów, wzorów, kolo­rów, które zainspirowały twórców, pobu­dziły ich wyobraźnię ograniczoną jedynie przez tradycję wykonywania mazurków. Nie znamy jeszcze zwycięzców tegoroczne­go konkursu, wiemy jedynie, że jury będzie miało trudny wybór! 

 

ZAPRASZAMY NA TARGI EDUKACYJNE W SPOŻYWCZAKU

6.04.2022
aplikacja Teams – on-line
- 13:00 – 17:00 - spotkanie informacyjne dla uczniów i Rodziców


7.04.2022
„Święto Mazurka” stacjonarnie
- 12:00 – 16:00 – warsztaty „ Udekoruj swojego mazurka” dla uczniów szkół podstawowych w ramach Dni Otwartych
aplikacja Teams – on-line

- 13:00 – 17:00 - spotkanie informacyjne dla uczniów i Rodziców


8.04.2022
Targi Edukacyjne – transmisja on-line
- 13:00 – 13:45 – pokaz na żywo z prezentacją kierunków kształcenia i form pozalekcyjnych
aplikacja Teams – on-line

- 13:00 – 17:00 - spotkanie informacyjne dla uczniów i Rodziców

Więcej >


Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego to jedyna w Łodzi placówka edu­kacyjna kompleksowo przygotowująca przyszłych pracowników różnych branż przemysłu spożywczego. Kształcimy w zawodach: technik techno­logii żywności ze specjalnością cukierniczą, technik kontroli jakości i bez­pieczeństwa żywności (eksperyment pedagogiczny, prowadzony od 7 lat); cukiernik, piekarz; możemy kształcić także w zawodzie: przetwórca mięsa, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Szczegóły: www.spozywcza.lodz.pl.