Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Najlepszy wegański debiut roku - Cukiernia Starowicz wyróżniona

dodano , Redakcja AU

Kampania "RoślinnieJemy" w swoim plebiscycie wyróżniła tylko polskie cukiernie jako wegańskie debiuty roku i jako lokalnych liderów wypieków roślinnych.

Krakowski cukiernik Wojciech Starowicz, który od jakiegoś czasu specjalizuje się w cukiernictwie wegańskim został wyróżniony w konkursie organizowanym przez kampanię „RoślinnieJemy”  w kategorii „Roślinny debiut”. Cukiernię Starowicz wyróżniono jako „Lokalnego lidera roślinnej gastronomii”. „RoślinnieJemy” to grupa ekspertów, która ma na celu edukowanie w temacie kuchni roślinnej oraz promowanie produktów wegańskich. W lutym tego roku odbyła się czwarta edycja plebiscytu. Obok cukierni Starowicz wyróżniono także piekarnię Putka. 

 



Cukiernia odmłodniała!


Wojciech Starowicz był mile zaskoczony nominacją i wyróżnieniem. To klienci zgłaszają firmy, które propagują kuchnię roślinną. Sam jest na diecie roślinnej od 5 lat. Wegańskie słodkości, jakie przyszło mu czasem próbować, uważał za dość ciężkie. Stąd pomysł, by samemu zacząć opracowywać receptury wegańskie. Jego roślinne wypieki i kremy bazują na wysokojakościowych margarynach roślinnych, w których oleje roślinne są zmieniane w postać stałą dzięki metodzie estryfikacji. Eliminuje ona z takich margaryn szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans i pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze takich olei. Ponadto jako jeden z trzech cukierników krakowskich używa specjalnego, wysokooleinowego oleju słonecznikowego do smażenia niektórych swoich wypieków.  -  Nasza cukiernia dzięki wegańskiej ofercie odmłodniała - mówił w rozmowie z „Mistrzem Branży” Wojciech Starowicz – Moi rodzice są zdziwieni jak wiele teraz do nas przychodzi młodych osób. Licealistów, gimnazjalistów. Wcześniej tego nie było

 

 

Marzenie o „Le Cordon Bleu”


Aktualnie marzeniem Wojciecha Starowicza jest udział w kursie w prestiżowej, paryskiej szkole „Le Cordon Bleu” dotyczącym kuchni roślinnej. Jako socjolog z wykształcenia, sam uczył się sztuki cukierniczej od swojego ojca Andrzeja Starowicza. Nie kończył żadnych szkół gastronomicznych, ale ma nieustanny głód wiedzy i chciałby poznawać tajniki kuchni wegańskiej pod okiem najlepszych. „Le Cordon Bleu” umożliwia takie kursy również drogą on line. - Jakie stosować stabilizatory, jak napowietrzać masę. Tego i innych rzeczy chciałbym się nauczyć, by móc doskonalić moje wegańskie wypieki – mówi „Mistrzowi Branży” Wojciech Starowicz. Wyróżnienia gratulujemy, a za spełnienie marzenia trzymamy kciuki. 

 


Katarzyna Szarek