Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Browar Zaczyn - piwo z czerstwego chleba

dodano , Redakcja AU

O tym, ile pieczywa wyrzuca się w Polsce w skali rocznej, nie trzeba przypominać. Z pewnością po świętach również sporo się go zmarnuje. Dobrze wiedzieć, że jest kolejna na polskim rynku firma, która będzie walczyć z jego marnotrawieniem - rzemieślniczy Browar Zaczyn z Krakowa.

Sam projekt i startup ma początki w roku 2019, gdy rozpoczęły się badania i eksperymenty nad produkcją piwa z czerstwego chleba we współpracy z krakowskim Uniwersytetem Rolniczym i Krakowską Szkołą Browarniczą. Prace trwały rok, chodziło o wypracowanie metod, dzięki którym chleb mógłby zastąpić część słodu do produkcji piwa. W 2021 r. projekt Browaru Zaczyn wszedł w fazę inkubacji, rozpoczęły się testy receptury w browarze. Sam pomysł nawiązuje do tradycji starożytnych Sumerów, którzy warzyli piwo z chleba już 6000 lat temu.

 


18 grudnia 2021 w krakowskim multitapie Craftownia po dwóch latach prac miała miejsce premiera trzech pierwszych rodzajów piwa wyprodukowanych przez Browar Zaczyn: Polish IPA, Gose i Brown Ale. Twórcy browaru nazywają je Chlebeerami. Już zapowiadane są kolejne premiery na 2022 rok.

Browar będzie rozwijał współpracę z piekarniami, odbierając niesprzedane pieczywo i ratując je tym samym przed wyrzuceniem. Jak podają przedstawiciele Zaczynu, jedna butelka piwa to jedna uratowana kajzerka. Warto przypomnieć, że również w tym roku w Krakowie powstał Rebread, startup produkujący okowitę z czerstwego chleba.

ESS

źródło >>> KILIK!