Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

„École Ducasse - Campus Paris” Alain Ducasse’a skończyła rok!

dodano , Redakcja AU

Imponujący budynek, nowoczesne zaplecze gastronomiczne, piękna okolica to właśnie nowy kampus Alain Ducasse’a, który działa już od roku.

Oddział szkoły Alain Ducasse zwany „École Ducasse - Campus Paris” obchodził na początku grudnia tego roku rok swojego funkcjonowania. Alain Ducasse, o którym „Mistrz Branży” wspomina od czasu do czasu w swoim dziale newsów to znana i niezwykle ceniona postać francuskiej gastronomii. Kilkukrotny zdobywca gwiazdek Michelin jest nie tylko restauratorem, ale również cukiernikiem i chocolatierem oraz założycielem szkół gastronomicznych. Campus Paris to jego ostanie „dziecko”. 

 


- Jestem dumny i wzruszony celebrując pierwsze urodziny szkoły „École Ducasse – Paris Campus”, skąd promienieje siła francuskiej kuchni, tej dzisiejszej i tej jutra. To miejsce to spełnienie moich marzeń i urzeczywistnienie mojego pomysłu, by przekazywać wiedzę w zawodach związanych z gastronomią i cukiernictwem. - powiedział Alain Ducasse.

 


Wbrew nazwie kampus nie znajduje się w Paryżu, ale w miejscowości Meudon, tuż pod Paryżem. W tym  leżącym nad Sekwaną miastem mieszkał swego czasu znany francuski rzeźbiarz Auguste Rodin. Nowoczesny budynek kampusu, pełen naturalnego światła liczy 5000 metrów kwadratowych. Jego projekt to dzieło pracowni „Arte Charpentier Architectes”. Ma 9 laboratoriów gastronomicznych, 7 sal wykładowych, bibliotekę, salę analizy sensorycznej, osiem ogrodów z drzewkami owocowymi, a także własny sklep i restaurację.  Dla Alain Ducasse’a niezwykle ważna jest dostępność do naturalnych, wyhodowanych samodzielnie produktów. Polski czytelnik może nabyć książkę, którą Ducasse napisał wraz Christophe Saintagne, byłym szefem kuchni swoich restauracji i z dietetyczką Paule Neyrat i sam wypróbować propozycje mistrzów. Książka to zbiór 150 zdrowych przepisów, pogrupowanych wedle pór roku wydana przez wydawnictwo „Dwie siostry” ze wsparciem „Instytutu Francuskiego” w Polsce. 

 

Więcej informacji >>> KLIK!

KS