Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Upiorny, ale i słodki - Sylwester szefów kuchni i cukierni

dodano , Redakcja AU

Tradycji stał osię za dość - 24 paździenrika na zamku Ryn odbył się Sylwester szefów kuchni i cukierni. W ten sposób organizatorzy składają hołd wszystkim osobom z branży, którzy w okresie świąt oraz sylwestrową noc pracują ciężej, niż zawsze.

Sztab ludzi, a to kucharze, piekarze, cukiernicy, szefowie kuchni i cukierni nie mają czasu ani na odpoczynek, ani dla swoich rodzin. Okres od Wigilii do Nowego Roku, a często i Trzech Króli to dla nich okres pracy nie mniej wytężonej niż okres sezonu wakacyjnego w miejscowości nad jeziorem, morzem lub w Zakopanem, czy innej górskiej miejscowości.

Sztab ludzi pracujących dla satysfakcji gości sylwestrowych zabaw to nie wszystko. To, czego nie widzą uczestnicy zabaw odbywających się 31 grudnia, to fakt, że każdy z członków zespołów kucharzy i cukierników pozostaje tej znamiennej nocy wyłącznie wśród swojej gastronomicznej rodziny. Jego rodzina, żona, dzieci, dziewczyna lub chłopak są sami w domu. 

Sylwester i Nowy Rok w październiku! Cóż za niedorzeczny pomysł powie wielu, których empatia niestety jest ograniczona. Sylwester i Nowy Rok w październiku, to rozwiązanie, które z myślą o wszystkich wyżej wymienionych zaproponował kilka lat temu Krzysztof Robert Szulborski ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Od kilku lat ten znany i popularny kucharz organizuje jesienne spotkania dla około 200 kucharzy i cukierników. Indywidualne zaproszenia otrzymują osoby szczególnie zaangażowane w pracę w kuchniach i cukierniach najlepszych lokalizacji w kraju. Jak powiedział mi organizator, idea imprezy jest związana z tym, że należy dać szansę tym cichym bohaterom na spędzenie Sylwestra i przywitanie Nowego Roku Gastronomicznego w towarzystwie bliskich osób, przyjaciół.

 


Gośćmi imprezy są oczywiście sponsorzy, a także autorytety świata kulinarnego i cukierniczego. Na miejsce tegorocznych obchodów wybrano hotel i restaurację Zamek Ryn na Mazurach. Tym razem zabawa odbywała się pod hasłem „Upiorny Sylwester Szefów Kuchni i Cukierni”.

 


Licznie zgromadzona śmietanka branżowa spożywała profesjonalne dania przygotowane przez zespół pod kierunkiem Ireneusza Koniuszka, Chefa zamkowej kuchni. Kulminacyjnym elementem pokazu kulinarnego zamkowej kuchni było wprowadzenie przez krzyżackich rycerzy wielkiego tortu ozdobionego czapką z logo Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Imponujący tort będący przestrzenną interpretacją kucharskiej czapki ponadnaturalnej wielkości przygotowany został przez zespół pod okiem Zamkowego Cukiernika, Szefa cukierni Jakuba Kardasa. Choć doskonale uformowany, długo nie oparł się zgromadzonej śmietance świata kuchni i cukierni. Uwagę zwracały dodatkowe ozdoby tortu w postaci ciasteczek pokazujących zarówno logo stowarzyszenia, jak i logo samej imprezy. Ozdoby te wyszły spod ręki Agnieszki Ganowicz-Rolbieckiej z niewielkiej kaszubskiej miejscowości Tuszkowy znanej z łamów Mistrza Branży za sprawą niezwykle precyzyjnie wykonywanych pierniczków zdobionych okolicznościowymi obrazami, a także, a może szczególnie wzorami bazującymi na haftach richelieu.

 

 

Na miejscu był i zrelacjonował: Rafał Nowakowski