Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zwycięstwo Włochów w Coupe du Monde de la Pâtisserie 2021!

dodano , Redakcja AU

Włoska ekipa cukierników złożona z Massimo Pica, Lorenza Puca, Andrea Restuccia zwyciężyła 25 września 2021 roku w finale Coupe du Monde de la Pâtisserie 2021.

Konkurs odbywał się w Lyonie podczas największej imprezy gastronomicznej na świecie, czyli Sirha. Sirha to skrót od francuskiej nazwy „Salon international de la restauration, de l'hôtellerie et de l'alimentation”. Po polsku można przetłumaczyć jako „Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego i sektora Horeca” (Horeca – hotele i restauracje). Tegoroczne targi  miały miejsce  od 23 do 27 września. Organizowane są od 1983 roku, co dwa lata w Lyonie. Podczas tego międzynarodowego, prestiżowego spotkania rozgrywane są liczne konkursy kulinarne w tym związane z branżą cukierniczą i piekarniczą. Jednym z najbardziej znanych konkursów Sirha jest konkrus Bocuse d’or. Ekipy z całego świata rywalizują o miano najlepszych szefów kuchni. Paul Bocuse (1926 – 2018), pomysłodawca konkursu, był słynnym, lyońskim restauratorem i kucharzem, nazywanym „kucharzem stulecia”.

Coupe du monde de la Pâtisserie

W dwudniowej rywalizacji „Mistrzostw Świata w cukiernictwie” uczestniczyło 11 ekip ocenianych przez jury pod przewodnictwem Pierre’a Hermé, uznanego paryskiego cukiernika. Wielką nowością edycji 2021 było wprowadzenie deseru restauracyjnego, który zastępuje deser na talerzu.Włoscy mistrzowie stworzyli deser, którego inspiracją była pszczoła oraz proces zapylania. To trzecie zwycięstwo Włochów w historii konkursu, podczas gdy ich narodowa drużyna startowała już 12 razy. Drugie miejsce zajęła ekipa z Japonii, trzecie ekipa  z Francji. 

 



zdjęcia: https://twitter.com/CMP_Lyon