Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nadal pozostajemy wierni tradycji rzemiosła

dodano , Jackowski, materiał promocyjny

Sprawdzone receptury chleba na naturalnych kwasach oraz nowoczesne maszyny pozwalają nam patrzeć odważnie w przyszłość oraz liczyć, że dzieci i wnuki dalej będą rozwijać skrzydła firmy w branży piekarskiej.

W sezonie letnim zapachem świeżych jagodzianek przyciągamy lokalnych mieszkańców oraz osoby wypoczywające w sielskiej okolicy po­łożonej w Dolinie Białobrzeskiej. Naszą dumą pozostają najnowsze inwestycje poczynione dzięki firmie Jackowski Sp. z o.o. Wspólnie przeprowadziliśmy szcze­gółową analizę usprawnienia produkcji chleba zwykłego, miesza­nego oraz innych chlebów gatunkowych, które stanowią najwięk­szy udział w dziennej produkcji.

 

Głównym celem było pozyskanie nowych odbiorców, a to dzięki możliwości zwiększenia produkcji, ustabilizowaniu i obniżeniu jej kosztów i co najważniejsze – bra­ku negatywnego wpływu obróbki mechanicznej na jakość ciasta. Dzięki fachowej pomocy Macieja Kłysiaka (regionalny kierownik sprzedaży w firmie Jackowski Sp. z o.o.) otrzymaliśmy propozycję zainwestowania w innowacyjną linię szwedzkiej firmy Glimek. Skła­da się ona z dzielarki SD-300XL, zaokrąglarki stożkowej CR-360, międzygarowni szafowej IPP 6/22 i wydłużarki MO-300.


Dzielarka SD300XL pracuje w trybie 2-tłokowym. Za­kres wagowy podczas pracy w trybie 1-tłokowym to 250-2300 g, natomiast w trybie 2-tłokowym – 150-1150 g. Przeznaczona jest do ciast pszennych, mieszanych i żytnich. Dzielarka posiada kompen­sator ciśnienia tłoka ssącego dla delikatnych ciast oraz kolorowy panel kontrolny z ekranem dotykowym PLC, z licznikiem kęsów oraz możliwością zapisywania receptur. Doskonale „trzyma” wagę kęsów, a pracownik nie musi jej pilnować.

Zaokrąglarka stożkowa CR-360 ma opatentowany system centralnej regulacji odstępu rynien zaokrąglających od stożka, co gwarantuje optymalne formowanie kęsów ciasta. To sprawdzone rozwiązanie umożliwia osiąganie niezwykle dobrych rezultatów, zarówno przy formowaniu wstępnym, jak i zaokrąglaniu końcowym. Zaokrąglarkę wyposażyliśmy również w mechaniczny posypywacz mąki z płynną regulacją siły posypywania, nadmuch ciepłego i zimnego powietrza, przydatny do „luźnych” ciast chle­bowych, oraz płynną regulację stożka za pomocą falownika. Kęsy są dobrze zamknięte i równomiernie zaokrąglone z każdej strony.

Międzygarownia szafowa IPP 6/22 przystoso­wana jest do pracy z dzielarką, zaokrąglarką i wydłużarką Glimek. W całości wykonana jest ze stali kwasoodpornej, posiada sekcje transferu pokryte teflonem oraz funkcję automatycznego opróż­niania z płynną regulacją prędkości. Z poziomu międzygarowni szafowej możemy również sterować pracą całej linii. Zastoso­wanie odpoczynku ciasta między kolejnymi fazami obróbki ma zasadnicze znaczenie, jeśli chodzi o jakość i strukturę produktu.

• Wydłużarka MO-300 została tak skonstruowana, aby przy końcowym formowaniu kęsa ciasta w 100% naśladować pra­cę ludzkich rąk. Możliwość bardzo dokładanej regulacji wszyst­kich etapów wydłużania za pomocą pokręteł ze skalą sprawia, że maszyna znajduje zastosowanie przy produkcji wielu rodzajów chleba, m.in.: chlebów standardowych w technologii na aparaty i do koszyczków, chlebów foremkowych, bagietek, bułek, spodów do pizzy, bułek kebabowych. Kiedy przyszedł czas na montaż, technicy z firmy Jackowski Sp. z o.o. idealnie poradzili sobie z adaptacją maszyn, która była konieczna, żeby zmieścić linię w wyznaczonym miejscu na za-kładzie. Zaawansowana technologia maszyn firmy Glimek pozwoliła nam na uruchomienie dodatkowej produkcji, co umożliwiło podpisanie nowych kontraktów z odbiorcami pieczywa. Przy jednoczesnym zachowaniu tej samej wysokiej jakości produktu urządzenia po­zwoliły nam obniżyć koszty produkcji pieczywa. Inwestycja była niezbędna i dzięki niej możemy swobodnie się rozwijać, stając się bardziej konkurencyjnym na wymagającym, a zarazem trudnym rynku piekarskim. W najbliższych latach pla­nujemy inwestycyjny rozwój strefy cukierniczej naszej piekarni oraz nieustanne powiększanie o nowe smaki bazy chlebów i bułek jako produktów o najwyższym poziomie sprzedaży. Trwamy w przekonaniu, że w jakości nie ma drogi na skróty i je­steśmy wdzięczni naszym odbiorcom, że to właśnie nasze wypieki stały się na ich stołach „chlebem powszednim” – dodaje Marian Mendra, właściciel zakładu.