Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mocne akcenty piekarskie na POLAGRZE

dodano , Redakcja PS

Październik rozpocznie się pierwszym w tym roku stacjonarnym wydarzeniem dla sektora spożywczego – targami POLAGRA. 4-6 października będzie można zapoznać się z ekspozycją, wziąć udział w wydarzeniach branżowych, a po targach skorzystać z ich specjalnej platformy internetowej.

POLAGRA od lat integruje branżę spożywczo-gastronomiczną, jest miejscem eksploracji nowych kontaktów biznesowych, wymiany wiedzy i rozmów o przeszłości sektora. Udział w targach potwierdziło już szerokie grono producentów wyrobów spożywczych, w tym spółdzielnie mleczarskie, firmy mięsne, producenci wyrobów alkoholowych, przetworów warzywno-owocowych i słodyczy. Mocnym punktem targów POLAGRA będzie w tym roku ekspozycja technologii dla branży spożywczej. Stworzy ją m.in. liczne grono firm dostarczających maszyny, urządzenia, akcesoria, komponenty czy kompletne linie produkcyjne przemysłu piekarskiego. Ogromnie cieszy fakt, że swoje rozwiązania zaprezentują liderzy, w tym takie firmy jak Hert, Geth, Ibis czy Primulator.

Platforma wymiany wiedzy
POLAGRA to nie tylko wystawa, ale także wydarzenia towarzyszące przeznaczone zarówno dla wystawców, jak i zwiedzających. Kluczowym wydarzeniem tegorocznej edycji będzie POLAGRA EXPORT MEETING – kongres wspierany przez Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii, który odbędzie się drugiego dnia targów – 5 października. Wydarzenie dedykowane jest przedstawicielom wszystkich sektorów produkcyjnych branży spożywczej, udział w nim jest bezpłatny dla wystawców, a, dla zwiedzających dostępny w ramach biletu wstępu lub zaproszenia.
W stricte piekarskie zagadnienia wprowadzą zwiedzających: Ogólnopolski konkurs dla piekarzy Master Baker oraz Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo.

 

Master Baker, to kontynuacja zapoczątkowanego podczas targów Bakepol w Krakowie wydarzenia dedykowanego piekarzom zawodowym i amatorom. Jego głównym celem jest zahamowanie spadku spożycia pieczywa w Polsce, a także zwiększenie świadomości w zakresie jego wyboru, by konsumenci nie kierowali się ceną, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi. Konkurs ma także pokazać, że zawód piekarza może być równie atrakcyjny i rozwojowy jak kucharza czy cukiernika. Do rywalizacji, oprócz profesjonalistów i pasjonatów piekarstwa, zaproszone są także przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, które będą mogły wykazać się w konkurencji pieczenia chleba regionalnego i ciasta drożdżowego, oraz uczniowie szkół o profilu gastronomicznym, ich umiejętności zostaną zweryfikowane na podstawie wypieku wybranego rodzaju chleba i bułek. Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie „Polska Ekologia”.

Drugie wydarzenie, Forum Piekarskie – Zdrowe Pieczywo, odbędzie się w specjalnej strefie piekarniczej. Jego głównym elementem będą pokazy mistrzów. Podzielą się oni swoim know-how, którego efektem są wysokiej jakości wyroby, a same prezentacje wsparte będą solidną dawką informacji na temat odpowiedniego doboru składników, technologii oraz roli pieczywa w diecie człowieka.

Więcej informacji o targach POLAGRA 2021: www.polagra.pl. Zapraszamy!