Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Paryska lodziarnia Alaina Ducasse’a otwarta

dodano , Redakcja AU

Po Manufakturze Kawy i Czekolady przyszedł czas na Manufakturę Lodów. Paryski szef kuchni i trzykrotny zdobywca gwiazdek Michelina Alain Ducasse 19. czerwca otworzył swoją lodziarnię przy Rue de la Roquette w Paryżu, spełniając swoje marzenie z młodości.

Lodziarnia serwuje świeże rzemieślnicze lody, prawdziwe włoskie gelato. Swojego głównego gelatiera, Matteo Casone Ducasse odnalazł w czasie włoskich podróży. Casone pochodzi z Bolonii, miasta o ogromnej lodziarskiej tradycji, w którym w 1927 roku Otello Cattabriga wynalazł maszynę do lodów. Ducasse i Casone poznali się w lipcu 2020 roku - Ducasse był zachwycony sorbetem grejpfrutowym z wermutem piemonckim stworzonym przez młodego gelatiera i, dostrzegając jego talent, zaproponował mu współtworzenie paryskiej lodziarni.

 


La Manufacture de Glace Alain Ducasse oferuje sorbety, lody i granity. Wśród smaków i składników można znaleźć m.in. peruwiańską czekoladę, pralinę pistacjową, trzy odmiany wanilii (w tym meksykańską z pieprzną nutą smakową), pietruszkę z miętą, kolendrą, bazylią i estragonem w ziołowym sorbecie. Są też lody z oliwą z oliwek (bo należy ona do ulubionych składników szefa kuchni), granita z cytryną i kakao oraz wcześniej wspomniany sorbet grejpfrutowy, w którym Ducasse zakochał się w Bolonii.

 



Lody są robione na miejscu, na oczach klientów. Produkcja odbywa się przez cały dzień i w małych ilościach, przy użyciu świeżych produktów. Lody są dostępne także na wynos (w gramaturach 500 g i 1 kg).

 

 

Źródło >>> KLIK!

Zdjęcia >>> KLIK!