Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sernik 3D

dodano , Redakcja AU

Poznaj wyróżnioną recepturę na efektowny sernik autorstwa Anety Sawczenko.

Baza bezbarwna: 

4 galaretki przezroczyste

Masa do zająca:

250 ml mleka

12 g żelatyny

1/4 wody do rozpuszczenia żelatyny

barwniki spożywcze

Masa sernikowa:

Ser twarogowy Piątnica

32 g żelatyny 

aromaty

opcjonalnie - barwniki spożywcze

190 g cukru

Przygotować galaretkę przezroczystą i wlać do przezroczystego naczynia. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać ją do mleka. Tak przygotowaną mieszankę barwić barwnikami i napełnić strzykawę, po czym wtrzykiwać masę (za pomocą zwykłej medycznej igły) od spodu galaretki na odpowiednią głębokość, tak aby uzyskać kształt zajączka, który ma być 3D. W ten sam sposób przygotować kwiatki, wykonując odpowiednie ruchy ręką, używając strzykawki i igły. Łyżeczką wycinać kształt jajek i malować je zabarwioną masą mleczną. Gdy zajączek jest gotowy, na galaretkę wylewać masę sernikową z wyżej wymienionych składników.