Produkty przetworzone do których produkcji został użyty ksylitol (w tym również ksylitol ekologiczny), nie mogą być znakowane jako produkty ekologiczne, jak podało do wiadomości jednostka zajmująca się certyfikacją żywności -BioCert.
W oparciu o stanowisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi biuro do certyfikacji produktów poinformowała, że produkty przetworzone do których produkcji został użyty ksylitol (w tym również ksylitol ekologiczny), nie mogą być znakowane jako produkty ekologiczne.
Zgodnie z ww. stanowiskiem ksylitol (E967) jest ujęty na liście substancji dodatkowych dopuszczonych do żywności zgodnie z rozporządzeniem PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności. Ksylitol E967 jest substancją dodatkową, która oprócz stosowania w przemyśle do żywności jest również sprzedawana konsumentowi finalnemu. Bez względu na to, czy ksylitol jest produktem pochodzenia rolnego czy też nie, zawsze klasyfikowany jest jako substancja dodatkowa. W związku z tym, że ksylitol nie jest wymieniony w załączniku nr VIII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/208 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli nie może on być stosowany w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej.
Podsumowując, ksylitol może być wprowadzany do obrotu jako ekologiczny wyłącznie, jeżeli został wytworzony zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej, jako produkt skierowany do klienta ostatecznego. Nie można go jednak stosować jako dodatku do żywności ekologicznej.
Więcej informacji >>> KLIK!