Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ksylitol nie wystarczy

dodano , Redakcja AU

Produkty przetworzone do których produkcji został użyty ksylitol (w tym również ksylitol ekologiczny), nie mogą być znakowane jako produkty ekologiczne, jak podało do wiadomości jednostka zajmująca się certyfikacją żywności -BioCert.

W oparciu o stanowisko Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi biuro do certyfikacji produktów poinformowała, że produkty przetworzone do których produkcji został użyty ksylitol (w tym również ksylitol ekologiczny), nie mogą być znakowane jako produkty ekologiczne.

Zgodnie z ww. stanowiskiem ksylitol (E967) jest ujęty na liście substancji dodatkowych dopuszczonych do żywności zgodnie z rozporządzeniem PE i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności. Ksylitol E967 jest substancją dodatkową, która oprócz stosowania w przemyśle do żywności jest również sprzedawana konsumentowi finalnemu. Bez względu na to, czy ksylitol jest produktem pochodzenia rolnego czy też nie, zawsze klasyfikowany jest jako substancja dodatkowa. W związku z tym, że ksylitol nie jest wymieniony w załączniku nr VIII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/208 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli nie może on być stosowany w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej.

 

 

Podsumowując, ksylitol może być wprowadzany do obrotu jako ekologiczny wyłącznie, jeżeli został wytworzony zgodnie z zasadami produkcji ekologicznej, jako produkt skierowany do klienta ostatecznego. Nie można go jednak stosować jako dodatku do żywności ekologicznej.

 Więcej informacji >>> KLIK!