Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Włoskie GELATO mają konkurencję

dodano , Kandy, materiał promocyjny

Polacy chętnie jedzą lody. To mit, że kupują je tylko latem. Branża lodziarska co roku odnotowuje kilkuprocentowe wzrosty sprzedaży. Nikogo nie trzeba przekonywać, że liczą się przede wszystkim dobra jakość i cena. A to wszystko gwarantują pasty
i variegato do lodów Serena.

Ubiegły rok był wyjątkowo nie­ przewidywalny i trudny dla wszystkich. Nikt nie był przygo­towany na rzeczywistość w dobie pande­mii koronawirusa. Mimo wszystko ludzie chętnie sięgali po słodkie przekąski, żeby zrekompensować sobie niedogodności związane z sytuacją, sprawić przyjem­ność, dodać otuchy. W 2021 roku będziemy musieli zmierzyć się z różnymi wyzwaniami i zmianami. Firma Kandy, wychodząc na­przeciw oczekiwaniom klientów, poszerzyła ofertę komponentów lodziarskich, wpro­wadzając na rynek nowe smaki past do lodów Serena, wyprodukowane w Polsce. Bo przygotowania do letniego sezonu ruszą już za moment.

 

Z tym, że niekwestionowanymi mistrzami w produkcji lodów są Włosi, nie ma co dyskutować. Serena może jednak śmia­ło z nimi konkurować. Pasty powstają we włoskich maszynach. Także receptury opracowane były wspólnie z partnerami ze słonecznej Italii. Produkt ma więc wło­skie zaplecze, ale produkowany jest na miejscu, w Polsce. W czasach pandemii to dosyć istotna kwestia, bo w niepew­nej sytuacji klienci szukają oszczędności. Z tego względu Serena oferuje najwyższą jakość w konkurencyjnej cenie, co gwa­rantuje wytwórca z ponad 30-letnim do­świadczeniem w branży. Dlaczego warto stosować pasty do lo­dów? To wyrób skoncentrowany, dlatego jego użycie znacznie ułatwia i przyspiesza proces produkcji. Pasty dodane do bazy lodowej nadają jej wyraźny smak i bar­wę. W przypadku użycia świeżych owo­ców niewielka ilość past usuwa różnice pomiędzy surowcami, podkreślając barwę i aromat lodów.

Pasty Serena mogą być używane do różne­go rodzaju lodów: rzemieślniczych, z auto­matu (po dodaniu do gotowej mieszanki), gałkowych, również do sorbetów, deserów lodowych czy koktajli typu shake. Do wy­boru są trzy smaki: truskawkowy i czarna porzeczka (oba na bazie polskich owoców) oraz cytrynowy.

 

Variegato z kolei to propozycja kreatyw­nego urozmaicenia lodów sprzedawanych w kuwetach. Aby stworzyć nowy smak, nie potrzeba skomplikowanych przepisów czy technik. Wystarczy wymieszać bazę lodową z variegato Serena. Lody wanilio­we z nutką orzeźwiającej maliny z wyczu­walnymi kawałkami owoców? Nic prostsze­go! Głównym zastosowaniem variegato jest przekładanie i dekorowanie lodów. Oprócz urozmaiconego smaku uzyskuje się także fantastyczny efekt wizualny w postaci ko­lorowej spirali.

Serena ma lejącą konsystencję, która po zamrożeniu gęstnieje, nie zamarza jednak w ujemnych temperaturach. Dzięki łatwe­mu dozowaniu dobrze miesza się z lodami. Należy rozprowadzić odpowiednią dawkę variegato w kuwecie, aby smaki się po­łączyły i powstał wzór przypominający marmur. Uzyskamy w ten sposób nie tyl­ko smak, ale i kawałki owoców. Serena sprawdzi się świetnie jako dekoracja na wierzchu. Z powodzeniem można ją rów­nież użyć zamiast polewy czy sosu do por­cji deseru w pucharku lub wafelku. Będzie dobrym wyborem przy sorbetach. Variegato Serena dostępne jest w trzech wariantach smakowych: malinowym, brzo­skwiniowym i wiśniowym. Wszystkie produk­ty pakowane są w 3-kilogramowe wiadra.

www.lauretta.eu/serena