Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Cukier w cukrze - czar PRL-u z nowoczesnym twistem na warszawskiej Pradze

dodano , Redakcja AU

Pod koniec lutego w Warszawie otworzyła się nowa autorska cukiernia pod nazwą Cukier w cukrze. Jej właścicielka, Magda Wawrzaszek przeszła drogę od projektowania ubioru do pracowni tortów artystycznych - najpierw zaprzyjaźnionej, potem własnej.

Zaczynała od tortów w stylu angielskim, inspirowały ją zdobienia w starym stylu włoskich i angielskich mistrzów. Najbardziej lubi dekorowanie kremem maślanym. W swojej pracowni cukierniczej przygotowywała też cieszące się popularnością cukierki, np. krówki czy toffi z solą morską. 

 

 

O własnej cukierni Wawrzaszek myślała już dwa lata temu. Kiedy przeszła do działania, na InstaStories relacjonowała cały proces powstawania i remontu lokalu, wszelkie związane z tym urzędnicze absurdy, pokazywała też testowanie kolejnych przepisów na słodkości. Powstało oryginalne, kolorowe miejsce. Nazwa cukierni nie jest przypadkowa. Pochodzi z filmu Stanisława Barei „Poszukiwany, poszukiwana”, wskazuje na nawiązania do PRLu widoczne także w menu. U Magdy Wawrzaszek można kupić m.in. słynne „ciepłe lody” (ale w belgijskiej czekoladzie!), bajaderki, bezy, wuzetki, eklerki, karpatkę. Są także amerykańskie klasyki takie jak tarta cytrynowa z bezą, brownies, ciastka z czekoladą.

 

 

A oprócz tego właścicielka nadal robi torty z najwyższej jakości składników o niepowtarzalnym stylu, oryginalnie zdobione, w żywych kolorach.

 

Zdjęcia: Cukier w Cukrze 


 

Uwaga!
PALMA DO WYPIEKÓW –  ODBIERZ KUPON NA MARGARYNĘ
PRZYJDŹ DO NAS Z WYCIĘTYM KUPONEM Z MISTRZA BRANŻY (str. 27) I ODBIERZ 10KG MARGARYNY BIELSKA GRATIS!
WAŻNE DO 30.03.2021