Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowość na półce - ryżowe słodkości

dodano , credin2012, materiał promocyjny

Popularność alternatywnych mąk stale rośnie. Świadomość konsumentów, chęć testowania nowych smaków i struktur, kulinarne inspiracje najróżniejszymi zakątkami świata, a czasami konieczność wykluczenia produktów opartych na mące pszennej z codziennej diety – to powody, dla których coraz częściej poszukiwane są jej zamienniki.

Tendencje na rynku mąk
Podczas codziennych zakupów konsumenci nie wybierają już tyl­ko pomiędzy różnymi typami mąki pszennej. Dziś możliwości jest zdecydowanie więcej – mąka migdałowa, gryczana, ryżowa, ko­nopna, amarantusowa bądź kokosowa. Podróże i możliwość obserwacji innych społeczności zdecydowanie wzbogacają, kształtując również nawyki żywieniowe. W dobie Insta­grama i blogów kulinarnych inspiracji jest pod dostatkiem. Konsu­menci coraz częściej poszukują informacji na temat różnych rodzajów mąk i przepisów z ich wykorzystaniem. Przykładem tego zjawiska jest coraz większe zainteresowanie mąką ryżową. Jak pokazują statysty­ki (Google Trends), w 2020 roku zainteresowanie nią zdecydowanie wzrosło w stosunku do tego obserwowanego w latach 2016-2019.



Azjatycka inspiracja
Gdy myślimy o mące ryżowej, pierwsze skojarzenia prowadzą nas do Azji, gdzie jest ona szeroko stosowana w kuchni zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich deserach. Powodów, dla których Azjaci uwielbiają mąkę ryżową, jest wiele. Z jednej strony to kultura i kulinarna tradycja, które odzwierciedlają m.in. japoń­skie ciasteczka ryżowe – mochi. Z drugiej strony to kwestia jej składu, zawiera bowiem sporo związków mineralnych, błonnika pokarmowego i szereg witamin (B1, B6, niacyna, żelazo, magnez, cynk). Mąka ryżowa jest niezwykle delikatna w smaku zarówno przed, jak i po ugotowaniu, neutralna, nadaje gotowym produk­tom charakterystyczną teksturę.

 


Credi kruche ryżowe – cukiernicza nowość z mąką ryżową
Tworząc nowe produkty, firma CREDIN POLSKA łączy trendy! Bazując na rosnącej wśród konsumentów tendencji do wykorzy­stywania alternatywnych mąk, ale także spełniając oczekiwania wielu producentów cukierniczych, dostarcza produkt wpisujący się w trend czystej etykiety. Nowa mieszanka CREDI KRUCHE RYŻOWE to cukiernicza nowość z mąką ryżową – prawie 60% surowców ryżowych (mąka, kaszka, skrobia ryżowa) w składzie. Stanowi bazę do wypieku kruchych spodów, ale również fantazyj­nych, słodkich kompozycji oraz ciasteczek – miękkich w środku, chrupiących na zewnątrz. Niesamowicie łatwe i szybkie w przy­gotowaniu ciasto kruche z mąką ryżową to definicja przyjemności tworzenia nowych kompozycji.