Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Dawna Giełda Zbożowa stanie się ekskluzywnym obiektem gastronomicznym

dodano , Redakcja AU

Na przyszły rok zapowiadane jest otwarcie nowoczesnego obiektu gastronomicznego z kuchnią włoską i japońską, który powstaje w budynku starej Giełdy Zbożowej w Gliwicach.

XIX-wieczny budynek o interesującej architekturze przez lata stał w ukryciu, na działce między Hotelem Qubus, a dawną pocztą przy ul. Dolnych Wałów w Gliwicach. Teraz przechodzi transformację by stać się interesującym punktem na gastronomicznej mapie miasta. DL Invest Group, czyli właściciel zabytkowej Giełdy Zbóż postanowił trzymać się spójnego konceptu ze skojarzeniami mieszkańców Śląska. Stad, w rewitalizowanym budynku na  800 mkw. znajdą się najemcy, którzy zaoferują kuchnię japońską, włoską i nie tylko. 

 

 

Pod marką Furore znajdą się, m.in. trzy wyjątkowe koncepty gastronomiczne firmowane przez właścicieli tyskiej La Fontany oraz katowickiej Vera Napoli. Za specjały japońskie odpowiedzialny będzie właściciel sushi baru z Kielc – Sushiya. Mimo ograniczeń wynikających z ochrony konserwatorskiej, budynek zostanie w pełni przystosowany do standardów wymaganych dla nowoczesnych obiektów usługowych.

Budynek dawnej Giełdy Zbożowej i mieszący się obok budynek DL Vintage Post są integralną częścią gliwickiej starówki. Nieopodal przebiegła jedna z głównych ulic miasta, prowadzaca do pobliskiego rynku.