Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kolorowy warsztat - barwniki

dodano , Redakcja PS

Angelika Chwyć podzieli się z wami warsztatem tworzenia cukrowo­-czekoladowych dekoracji. Światowej klasy ekspertka zaprezentuje: autorskie techniki dekorowania, ciekawe eksperymenty z surowcami i niezbędne narzędzia i akcesoria,
które ułatwiają pracę dekoratorom.

Nie mogę się obejść przede wszystkim bez: barwników w proszku, pudrowych, barwników w żelu i w płynie, np. tych do aerografu. Ponieważ uwielbiam mieszać masy cukrowe z czekoladą i używać takich o różnej konsystencji, potrzebuję też różnych barwników. Warto pamiętać, że należy dobrać produkt do danej masy, gdyż inaczej zabarwiamy masę czekoladową, a inaczej cukrową.

 

Barwniki w proszku
Tych barwników używam najczęściej, gdy potrzebuję dobarwić masę lub zabarwić ją od podstaw. Są mocno napigmentowane, dzięki temu kolor jest intensywny. Mogę zabarwić nimi zarówno masę cukrową, jak i czekoladową, a już szczególnie mieszankę obu tych produktów. Jest jednak jeden warunek, aby zabarwić masy na równomierny kolor, należy je rozrobić. Ja używam minimalnej ilości wody i mieszam tak, by powstała gęsta pasta.

 

Zbyt rozwodniony barwnik, podobnie jak gotowe barwniki w płynie, nie da intensywnego koloru, a co gorsze może zbyt mocno rozluźnić masy, co spowoduje, że zmienią strukturę i staną się bardzo miękkie i klejące. Gdy tworzę kolorowe wzory, masy muszą mieć odpowiednią konsystencję, powinny być sztywne, dlatego gdy barwię masę i czekoladę na różne odcienie, dodaję bardzo gęstego barwnika. Kolory są wówczas intensywne, a odcięcia pomiędzy nimi bardzo wyraźne, dzięki temu wzory są precyzyjne.



Barwniki pudrowe
Używam ich najczęściej do cieniowania, ponieważ są delikatne, często mają mniej pigmentu niż te w proszku. Dzięki temu cieniowanie jest bezpieczne. Kolor jest delikatny, ale zawsze możemy dodać kolejną warstwę, używając barwnika w proszku, i stanie się intensywny.

 

W tym przypadku barwnik pudrowy będzie fantastycznym podkładem pod mocniej napigmentowany kolor.

Barwniki w płynie
Płynne barwniki do aerografu są równie ważne w dekoracji. Należy szukać tych z mocnym pigmentem, aby bez problemu pokryły powierzchnię, którą malujemy.

 

Nadają jedyne w swoim rodzaju wykończenie, dzięki temu uzyskujemy głębię, która sprawia, że nasze dekoracje są jeszcze ciekawsze.

 

Barniki żelowe
Dzięki żelowej konsystencji są jednymi z najlepszych do równomiernego barwienia mas cukrowych. Należy pamiętać, że  aby kolor był bardzo intensywny, często trzeba dodać dużą ilość tego rodzaju barwnika.

 

Warto więc pamiętać, aby masy nie straciły konsystencji z racji nadmiaru żelu. Barwniki w żelu nadają się świetnie do różnego rodzaju błyszczących wykończeń, takich jak usta, błyszczące oko czy lekko wystające malowane wzory.

Angelika Chwyć, ambasadorka marki Saracino, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, www.facebook.com/angelika.chwyc