Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

"Polski stół", czyli historia kuchni polskiej, rodzime produkty oraz współczesny design

dodano , Redakcja AU

Pierogi, piernik, jabłka, miód i alkohol - wszystko, co pojawiało się od wieków na polskim stole, zagościło też w najnowszej publikacji Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek, która już jest dostępna!

Wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego jest obecnie jedną ze skuteczniejszych metod promocji krajów oraz regionów. Kulinaria wpływają na rozwój turystyki, a także eksport. Pomagają budować markę narodową i lokalną. Właśnie w tym celu powstała bezpłatna, cyfrowa publikacja „Polski stół” (dostępna w językach angielskim oraz hiszpańskim) autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek. Prezentuje ona historię kuchni polskiej, produkty, a także współczesny
design. Całość dopełniają piękne zdjęcia jedzenia, krajobrazów i zabytków.

 



Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele fascynujących historii wiąże się z ulubionymi potrawami oraz produktami, a przecież smaki, zapachy oraz opowieści zostają w naszej pamięci na długo. Odkrywanie świata przez kulturę kulinarną to ciekawa i niezwykła przygoda.

W książce znajdziemy historyczny rys polskiego menu, a także rozdziały poświęcone temu, co na naszych rodzimych stołach gościło (i gości!) najczęściej - chlebowi, kaszy, mięsu, nabiałowi i pierogom. Swoje miejsce mają też jabłka, miód, alkohol i piernik.

 


Partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Hanami. 

 


Autorka, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, jest kulturoznawcą, kulturoznawcą kulinarnym i kierownikiem Wydziału Nauk o Żywności na Uniwersytecie SWPS. Zajmuje się historią i antropologią żywności oraz turystyką kulinarną i dyplomacją. Wielokrotnie promowała polską kuchnię za granicą poprzez warsztaty, spotkania i wykłady. Jest autorką wielu publikacji i laureatką wielu nagród, m.in. Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Magellan Awards. Książka jest współfinansowana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja Publiczna 2020 - Nowy Wymiar”, a partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskie Piernik, oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu i Hanami. Publikacja wyraża jedynie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.

Książka dostępna jest online 

The Polish Table (wersja w j. angielskim) - https://bunkatura.pl/the-polish-table
Mesa polaca (wersja w j. hiszpańskim) - https://bunkatura.pl/mesa-polaca