Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Archimagirus wyłonił najlepszych

dodano , Redakcja AU

II edycja prestiżowego konkursu dla branży kucharskiej i cukierniczej pozwoliła poznać nazwisko uczestnika Kulinarnego Pucharu Polski 2021 i była pierwszym eventem dla branży od czasu pandemii.

 Po długiej przerwie przedstawiciele branży znów się spotkali. Okazją do tego był konkurs Archimagirus Tradycja & Nowoczesność, który dla zwycięzcy stanowi przepustkę do Kulinarnego Pucharu Polski 2021. Nagrodą jest także zagraniczny staż w michelinowskiej restauracji. 3-5 września w Hotelu Zamek Gniew w Gniewie do rywalizacji stanęło 8 drużyn składających się z trzech uczestników, wśród których byli szefowie kuchni i cukiernicy. Ich zadanie polegało na wydaniu 20 porcji przystawki, dania głównego i deseru.

Na najwyższym miejscu na podium stanęła drużyna Tomasz Ziółkowski (szef), w której deserem zajął się Oskar Wiewiórski. Składało się na niego wiele elementów, w tym: ciastko – biszkopt joconde, pralina pistacjowa, konfitura z czarnej porzeczki, cremeux pistacjowe, polewa czekoladowa. Do tego: sorbet z owoców leśnych, pączek kukurydziany z czekoladowym ganache’em i porzeczką, żel z porzeczki czerwonej oraz sos z czarnej porzeczki i pistacjowy makaronik.

 

 

Najwyżej spośród wszystkich deserów została oceniona praca Wojciecha Rzepeckiego, którego drużyna zajęła 3. miejsce. Jego deser prezentował się następująco: sablé migdałowe z marcepanem, mus biała czekolada z wanilią i tonką, żelka jabłkowa z żubrówką, sorbet kwaśne jabłko z trawą żubrową i cytryną, sos z gaszonego karmelu z jagermaisterem i kolorowym młotkowanym pieprzem oraz chips z jabłka, aksamitka i złoto.

 


WYNIKI


[img]19187 


I miejsce: Tomasz Ziółkowski (szef), Oliwer Kowalczyk, Oskar Wiewiórski

II miejsce: Radosław Gierłatowski (szef), Aleksandra Płocharczyk, Mateusz Janusz

III miejsce: Andrzej Gołąbek (szef), Krzysztof Lisiak, Wojciech Rzepecki