Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pora na piknik i quiche

dodano , Redakcja AU

W oczekiwaniu na spotkania w lokalach gastronomicznych dobrym pomysłem są pikniki na świeżym powietrzu. A w piknikowym koszyku nie może zabraknąć quiche. Oto pomysł na ten przysmak autorstwa Michała Rutkowskiego.

Wywodzący się z Francji quiche/kisz to kruchy wytrawny placek z różnorakim nadzieniem warzywnym lub mięsnym, które zawsze zalewane masą jajeczno-śmietanową. Mogą się w nim znaleźć najróżniejsze rodzaje mięs, serów, przypraw. Michał Rutkowski poleca quiche z kurczakiem, serem wędzonym i warzywami.

Wytrawne kruche kisze
(receptura na 10 tartaletek)

Kruche wytrawne

Mąka pszenna  200 g
Zimne masło    100 g
Jajko  1 szt. (L)
Szczypta soli
Szczypta majeranku i oregano 

Nadzienie
(wedle upodobań)

Mała pierś z kurczaka
Marchew 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler 50 g
Kukurydza z puszki 150 g
Biały ser wędzony 100 g
Pomidory suszone 70 g
Przyprawy do smaku

Masa do zalewania

Jajka   2 szt.
Śmietanka 30% 120 ml
Przyprawy

Przygotowanie:

  1. Miksując, połączyć suche składniki z zimnym masłem.

  2. Do powstałej kruszonki dodać jajko i zmieszać do połączenia w jednolitą masę.

  3. Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić. 

  4. Rozwałkować i wylepić foremki do tart, ponakłuwać  widelcem. Schłodzić.

  5. Piec w temperaturze 180℃  przez ok. 15 min. do lekkiego zarumienienia.

  6. Przygotować nadzienie, upiec lub podsmażyć kurczaka oraz warzywa. Pokroić, dodać wędzony ser doprawić. Wyłożyć na podpieczone spody i zalać masą do zalewania. Posypać tartym serem żółtym.

  7. Zapiekać przez 10-12 minut.