Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Rogaliki drożdżowe z konfiturą truskawkową

dodano , Redakcja AU

Ciasto drożdżowe przeżywa absolutny rozkwit! Jak pokazują statystyki, to najchętniej wyszukiwane obecnie receptury w Internecie. Michał Rutkowski, młody warszawski cukiernik, podzielił się swoim pomysłem na klasyczne drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem.

Składniki:

  • 50 g paczki drożdży (0,5 paczki)
  • 30 g cukru kryształu
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka
  • 600 g mąki (3 szklanki)
  • Szczypta soli
  • 50 g masła
  • Jajko do posmarowania gotowego ciasta
  • Konfitura truskawkowa

Nadzienie cynamonowe (cynamonki):

  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu

 


Wykonanie:

1.   Nastawić rozczyn drożdżowy
- Rozkruszyć świeże drożdże i utrzeć z częścią cukru
- Wlać lekko podgrzane mleko (37C) oraz trochę mąki.
- Pozostawić w ciepłym miejscu do rozrostu.

2.   Dodać pozostałą mąkę, sól, cukier i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić sprężyste ciasto. Powinno odchodzić od miski i ręki. Pozostawić do rozrostu i podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

3.   Rozwałkować z ciasta dwa placki i podzielić go na 6-8 równych trójkątów.

4.   Na dłuższym końcu nałożyć konfiturę i zwinąć ciasno w rogaliki zaczynając od dłuższego boku w kierunku wierzchołka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia. Posmarować jajkiem.

W przypadku „cynamonków” można rozwałkować na prostokątów posmarować nadzieniem, zwinąć ciasno w roladę. Pokroić w grubsze plastry lub ponacinać od góry nożyczkami. Przełożyć na blachę. Po podrośnięciu posmarować jajkiem.

5.   Piec w temperaturze 190°C z termoobiegiem do suchego patyczka ok 10-15 minut.