Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piec w wielu kombinacjach…

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Obecność ciepłego pieca, przyjemny zapach w punkcie sprzedaży, wyjmowane i układane gorące bułki w koszach wiklinowych oddziałują na nasze zmysły podświadomie i mocniej niż reklama. Pierwsze skojarzenie na ten widok to świeżość. Świeże dla wielu ludzi oznacza po prostu to, co jest wypiekane na oczach klienta.

     
 

Artykuł pochodzi z lipcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 


Wejdź w lukratywny świat odpieku, skromnie i być może tylko z jednym
modułem pieca, z czasem rozbudujesz swoją stację...

Bułki świeżo wyciągnięte z pieca w sklepie to już nic rewolucyjnego. Do charakterystyki odpieku sklepowego dołączają takie cechy, jak elastyczność (szybka możliwość zmiany asortymentu), mobilność (odpiek w wielu różnych miejscach, jak np. happeningi, imprezy plenerowe). A jeszcze ważniejsze, by stacje odpieku miały różnorodne funkcje dla szerokiej gamy produktów, od pieczywa, przez ciastka (croissanty), zapiekanki, ciepłe przekąski, na pizzy kończąc.

Modułowa stacja odpieku

Firma MIWE, podążając za zmianami w sektorze odpieku sklepowego, stworzyła specjalny system modułowy, którego największym atrybutem jest elastyczność i perspektywiczność. MIWE cube: FreshFoodSystem to grupa pojedynczych modułów (piece, stojaki na kółkach, szafy garownicze i chłodnicze, okapy, cokoły), które wkomponowywane są w bazową podstawę o powierzchni 80x80,5 cm. System pozwala na tworzenie indywidualnych stacji odpieku, dostosowanych do miejsca, otoczenia oraz dopasowanych do każdego zadania.

Już przy zastosowaniu trzech modułów lokal może spełnić wszystkie wymagania konsumenta i odpiekać szeroki asortyment: od pieczywa, przez ciastka, aż po pizzę. Ułożone w formie kolumny elementy/kostki (ang. cube) są zgrupowane pod nazwami zdradzającymi ich funkcje, np. hot functions, czyli do pieczenia i smażenia, lub cold functions, tj. do garowania, chłodzenia.

W razie zmiany asortymentu, upodobań smakowych konsumenta, rozbudowy powierzchni lokalu system pozwala na  łatwą przebudowę lub doposażenie. Jest to możliwe dzięki jednolitej budowie będącej zawsze wielokrotnością
12,5 cm oraz ergonomii. Skomponowaną wcześniej stację odpieku można w każdej chwili rozbudować lub odchudzić, odłączając jeden lub kilka modułów. Każdy element jest autonomiczny, może doskonale funkcjonować samodzielnie, a ich odłączenie nie wymaga przyjazdu fachowca.  

Funkcjonalność…

Piece wyposażone są w sterowanie MIWE FP z opcją ustawienia 9 programów. Drzwi pieca posiadają elektroniczną blokadę. Wysoka jakość wykonania sprawia, że elementy systemu fresh food są łatwe w czyszczeniu. Powierzchnie zewnętrzne MIWE cube nie nagrzewają się, przypadkowe dotkniecię nie powoduje poparzenia, a drzwi pieców przy otwieraniu zatrzymują się przy 15, 90 i 110 stopniach, co  zmniejsza ryzyko zranienia. Wśród modułów „hot functions” istnieją 3 podstawowe stacje: MIWE cube:air to elektryczny piec konwekcyjny na 3 blachy 60x40 cm z zaparowaniem; często wybierana opcja „hot functions”. MIWE cube:air umożliwia odpiek bułek, croissantów i innego drobnego pieczywa.

MIWE cube:stone to wersja pieca półkowego z systemem zaparowania, który gwarantuje delikatną atmosferę wypieku. Ten moduł pozwala na wypiek przekąsek, sufletów, muffinek, chleba i innych produktów.
Obydwa piece cube:stone oraz cube:air są wyposażone w rynny z kondensatem, funkcję dopiekania oraz posiadają prawo- lub lewostronną opcję zamykania drzwi.

MIWE cube:fire to kolejny komponent przeznaczony dla produktów wymagających wysokiej temp. do 350°C (np. pizzy, precli).
W piecu tym grzałki dolna i górna regulowane są oddzielnie, cały moduł mierzy 25 cm. Atutem jest płyta kamienna pozwalająca na mocne oddziaływanie ciepła na spód produktu.  

… i wygoda

Projektując piec w modułach, zadbano nie tylko o estetykę, ale też o wygodę. W ramach funkcji „przechowywania” dostępne są dwie opcje szuflad: zamykana i wysuwana, które świetnie mieszczą drobne wyposażenie lub dyskretnie chowają rękawice piekarskie. Szuflady są tak zaprojektowane, żeby może było wykorzystać ich wolną przestrzeń. Godne polecenia są systemy przechowywania w formie otwartych lub zamkniętych półek, czy też garownie. Cokół jest dopasowywany do optymalnej ergonomicznej wysokości obsługi.

Zachęcamy do bliższego zapoznania się z systemem MIWE cube FreshFood System. Przedstawiciele handlowi firmy GETH udzielą fachowej porady i wspólnie z Państwem skomponują idealne stacje dla punktów usługowych.
Tel. kontaktowe: 506 104 542, 506 104 541, 506 104 549

Generalny przedstawiciel
firmy MIWE w Polsce

 


 

Przyciągnij klienta do swojego sklepu/lokalu

Przepisy ciepłych i łatwych do przygotowania przekąsek z wykorzystaniem MIWE cube FreshFoodSystem. Stworzone specjalnie dla użytkowników i nabywców systemu MIWE cube.

Zapiekanka makaronowa „Fenice”

Składniki
(na 15 porcji ok. 10 x 10 cm)
900 g kolorowego makaronu

250 g suszonych pomidorów (w oliwie)
250 g czarnych oliwek (krojone)

Sos
650 g śmietany
650 g mleka
400 g przecieru pomidorowego
650 g jaj 

 

Dekoracja
120 g parmezanu
60 g   rukoli
 
Przygotowanie
Makaron lekko podgotować. Pokroić suszone pomidory, rozłożyć razem z oliwkami i makaronem na blasze (53 x 32,5, wys. 4 cm). Zmieszać przecier z mlekiem, jajkami i śmietaną. Wylać przygotowany sos na makaron.
Piec w MIWE cube:stone, temp. 190°C, moc grzania 2, ok. 30 min. Wyciąć kawałki o wielkości 10 x 10 cm, ozdobić rukolą i parmezanem.

Kanapka marynarska

Składniki (na 24 porcje)
24 kromki ciemnego pieczywa  (ok. 55 g)
240 g masła
1200 g jajek
240 g śmietany
1920 g łososia
480 g plastrów pomidora
360 g plastrów cukinii
720 g słupków sera żółtego (gouda)
24 g szczypiorku
15 g soli i pieprzu

Przygotowanie
Chleb posmarować masłem. Ze śmietany i jajek przygotować jajecznicę i rozłożyć na kanapki. Łososia doprawić solą i pieprzem, następnie podsmażyć i ułożyć na jajecznicę. Ozdobić zapiekankę plastrami cukinii i pomidorami. Na koniec ułożyć paski sera żółtego. Przygotowaną kanapkę zapiec w piecu MIWE cube:stone ok. 3-5 min, w temp. 190°C, moc grzania 2. Przed podaniem kanapki posypać szczypiorkiem.

Więcej przepisów na
www.miwe.de/recipes_baking_overview_en,8962.html

autor: Małgorzata Majdan, GETH