Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Dorosiowe ranty – ulubiona marka branży torciarskiej

dodano , DR Ranty, materiał promocyjny

O początkach i kulisach powstania marki, o tym, co produkuje i oferuje firma i dlaczego ranty trafiają pod przysłowiowe strzechy – rozmawiamy z naszym gościem Marcinem Dorosiem, promującym odejście od tradycyjnych blaszek do pieczenia na rzecz rantów. Dorosiowych rantów.

Podobno firma Dorosiowe ranty powstała przez przypadek?
Można tak powiedzieć. Pewnego dnia postanowiłem nieco ułatwić mojej małżonce pracę przy tortach (Marlena Doroś prowadzi pracownię Bajkowe torty w Elblągu) i zrobiłem pierwsze ranty do prywatnego użytku, na zasadzie: może się przyda. Szanowna małżonka pochwaliła się tym produktem na Facebooku i wtedy zasypała nas lawina próśb o ich wyprodukowanie. Z dnia na dzień zamówień przybywało, więc jak łatwo się domyśleć, pomysł na firmę był w zasadzie gotowy. Siłę Facebooka postanowiłem wykorzystać do jeszcze mocniejszej promocji marki. Dziś nasza społeczność to blisko 40 000 fanek na Facebooku i ponad 30 000 zdjęć tortów na Instagramie z oznaczeniem #dorosioweranty. To taki branżowy symbol, że ktoś ma u siebie nasze produkty. Bo dziś produkujemy nie tylko ranty…



Czy kolejne produkty miały podobną historię powstania?
Trzymamy się zasady, że każdy produkt najpierw skrupulatnie testujemy w naszej rodzinnej pracowni. Dopiero kiedy jesteśmy przekonani, że obroni się jakościowo, kierujemy go do produkcji. Tak stało się choćby z naszym talerzem obrotowym do dekorowania i prezentacji tortów. Podobne produkty były i są na rynku, a mimo to nawet najbardziej wybredne właścicielki pracowni cukierniczych sięgnęły po nasz talerz. Wygraliśmy jakością wykonania. Talerz obrotowy to jeden z naszych hitów sprzedażowych przełomu 2019/2020, praktycznie codziennie spływają kolejne zamówienia. Na decyzje o zakupie wpływają recenzje i opinie z facebookowych grup. Chcę zaznaczyć, że nie płacimy za nie, wolę dostać prawdziwe, wartościowe słowa krytyki i skorygować parametry produktu. Jakość przede wszystkim.

 

Pieczenie w rantach to chwilowa moda?
Mam poczucie, że moja firma bierze udział w dużej zmianie technologicznej. Podobnie jak z coraz bardziej nowoczesnymi piekarnikami, również w sztuce tworzenia i dekorowania tortów zachodzą zmiany. Rynek się otwiera, klienci mają coraz większy wybór. Dlatego ranty wypierają tradycyjne blaszki do pieczenia czy tortownice. Bo jest łatwiej, wygodniej, a efekt końcowy, czyli biszkopt, robi naprawdę duże wrażenie. Od kilku miesięcy najwięcej zamówień składają klientki piekące sporadycznie, dla najbliższej rodziny. I zaintrygowane naszą marką robią u siebie w szafkach poważną zmianę. Blaszki i tortownice zastępują dorosiowymi rantami.

Gdzie szukać dorosiowych rantów?
W internecie! Google od dawna docenia naszą markę. Żartuję oczywiście. Jesteśmy w kilku sklepach internetowych, m.in. Ale Dobre i Torcik, sklepach stacjonarnych w Warszawie i Krakowie oraz Trójmieście, nadal można zamawiać produkty przez naszą stronę na Facebooku.

Dziękuję za rozmowę.

Dorosiowe ranty do pieczenia tortów i ciast www.facebook.com/dorosioweranty/