Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Modna słodycz

dodano , Redakcja AU

W co ubrane będą … torty w 2020? Jakie motywy, kolory i smaki będą rządzić w ciastkach, deserach i tortach?Przejrzeliśmy strony internetowe,odwiedziliśmy słodkie pracownie i przeanalizowaliśmy instagramowe hashtagi, by dowiedzieć się, co będzie słodkim hitem tego roku.

Kwiaty, liście i paprotki

 


Pewne elementy nigdy nie wychodzą z mody. Przykładem są kwiaty, które zawsze znajdowały miejsce zarówno
na torcie weselnym, jak i urodzinowym. W tym sezonie może ich nawet przybyć. I to w najróżniejszej postaci: kwiatów cukrowych, żywych, suszonych i laminowanych, a także tych z kremu maślanego. Najlepiej zaś, by wszystkie te formy tworzyły harmonijną całością na jednym torcie, przeplatając się wzajemnie. Polecane są róże, bratki, frezje, piwonie. Dobrze będzie wyglądać łączenie figurek i postaci z kwiatowymi dodatkami (np. Elsa lub jednorożec z włosami z kwiatów). Do ciast typu naked i tych w stylu boho świetnym dodatkiem będą też zielone akcenty, takie jak liście, łodyżki i paprotki. Sprawdzi się tu, np. kandyzowany arcydzięgiel (aromatyczne zioło, które można hodować w ogródku).

Sól, cytrusy i prosecco

 


Bezpieczne smaki, takie jak śmietanka, owoce leśne, wiśnie, choć smaczne, nie budzą już takiego zainteresowania. Znacznie bardziej pożądane są smaki nietypowe dla tortów i ciast, które już zaskarbiły sobie sympatię smakoszy lodów lub deserów, takie jak: prosecco, pistacja, solony karmel, czarny bez. Owoce, które obowiązkowo powinny znaleźć się w torcie, to wszelkiego rodzaju cytrusy, także te mniej znane, takie jak yuzu lub limonka. Tort skrywający zaskakujące smaki nie powinien jednak zawierać zbyt dużej liczby nut. Znacznie lepiej urozmaicić go przez nadanie różnych tekstur. Modne orzechy mogą stworzyć chrupką warstwę, która zachwyci gości przyjęcia.


Róż, niebieski i metaliki 

 


Delikatne odcienie różu to typowy wybór par weselnych, a także wielu innych klientów. Na szczęście takie odcienie nie są passe (i chyba jeszcze długo nie będą!). Jednak warto je miksować i przeplatać z wszelkiego rodzaju metalikami, takimi jak: złoto, srebro i miedź. Barwy te mogą wystąpić jedynie jako element dekoracji (złote maźnięcia, płatki lub drip), pokrywać jedno piętro tortu, ale też być na całej jego powierzchni. To prawdziwy hit sezonu. Obok metalików modnymi kolorami będą musztardowy, karmelowy i szampański. Odważnym, ale jak najbardziej wskazany jest również classic blue, czyli kolor roku wg Pantone. Jak go uzyskać i jednocześnie sprawić, by wnętrze ciastka (krem, biszkopt) były też zdrowe? Można dodać np. blue matcha, czyli herbatę z kwiatów klitorii.

 

 

Odkryta tajemnica, masło i czekolada

 


Tym czym był motyw jednorożca w ubiegłym roku, tym w tym sezonie stał się rodzaj dekoracji zwany fault line cakes. Hit dekoratorek całego świata to nic innego jak tort dekorowany w taki sposób, by imitował, że jest przerwany w połowie, odsłaniając w ten sposób ukryte wnętrze. A w tym wnętrzu… kwiaty, owoce, szlachetne kamienie lub po prostu kolorowe perełki.


Coś jest w tym odsłanianiu, bo kolejnym trendem jest half-naked albo half-wraped cake, czyli tort tylko w połowie pokryty masą cukrową lub kremem maślanym. Właśnie ten ostatni wygrywa w tym roku z masą cukrową, która przestaje być ulubionym „odzieniem” tortu. Oczywiście pozostaje jako sprawdzony materiał do tworzenia kwiatów i figurek. Choć i tutaj coraz chętniej stosuje się czekoladę plastyczną, która przekonuje do siebie z racji mniejszej szkodliwości. Krem maślany daje z kolei spore możliwości, jeśli chodzi o tworzenie wzorów i tekstur na powierzchni rantu. Bardzo modne są również różnokolorowe pasy na rancie.

 

 

Ekologia, estetyka i… mniej cukru

 


Tworząc tort, warto pamiętać nie tylko o dekorowaniu, ale też o tym wszystkim, co dzieje się w środku tortu i wokół niego. Innymi słowy, zadbać o to, by samo ciasto było zgodne z aktualnymi trendami i… dietami. Diety paleo i ketogeniczna to wiodące trendy, które mają wpływ także na zamówienia. Trzeba zatem zadbać o mniejszą ilość cukru i generalnie węglowodanów. To, co kiedyś wydało się absurdem, jest dziś możliwe, a to dzięki zamiennikom białego cukru: inulinie, ksylitolu oraz mąkom produkowanym z migdałów lub kokosów. Warto także zadbać o to, co wokół tortu. Dosłownie – nowością i hitem tego sezonu są wszelkiego rodzaju obręcze, podesty na torty, które mają sprawić, że będzie jeszcze bardziej widoczny – wszak to najważniejsza słodycz na przyjęciu. Najlepiej, by były wykonane z naturalnych tworzyw (nawet z recyklingu, np. pomalowane na biało skrzynki) – drewna lub kamienia. Dbałość o ekologię stała się faktem, dlatego lepiej zrezygnować ze wszelkich plastikowych dodatków i akcesorii.