Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Sprawdź Expo Sweet 2020

dodano , Redakcja PS

23-26 lutego br. w Warszawie odbędzie się 12. edycja największych w Polsce targów branży cukierniczej. W centrum wydarzeń będą prestiżowe konkursy, ciekawe szkolenia i spotkania ze specjalistami z Polski i zagranicy. Sprawdź, jak zaplanować czas na Expo Sweet!

Pod koniec lutego hala Centrum Expo XXI przy ulicy Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie wypełni się zapachami, kolorami, smakami i gośćmi z całego świata. Zeszłoroczną edycję tego najważniejszego w Polsce i jednego z większych w Europie wydarzeń branży cukierniczej odwiedziło 25 tysięcy osób, głównie z Czech, Słowacji, Białorusi, Ukrainy, Niemiec i Włoch. W 2020 r. organizatorzy spodziewają się jeszcze większej liczby gości zainteresowanych kierunkami rozwoju cukiernictwa i lodziarstwa. Oprócz stoisk wystawienniczych poszczególnych firm będą na nich czekać spotkania, seminaria i szkolenia oraz konkursy rangi mistrzowskiej, których łączna pula nagród pieniężnych wynosi ponad 90 tysięcy zł.

Cukierniku, sprawdź się!
W ciągu czterech dni wystawowych Expo Sweet 2020 zaplanowane są aż cztery konkursy branżowe dla cukierników.
23 i 24 lutego odbędą się II Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów, których uczestnicy będą rywalizować w trzech konkurencjach. Do ich zadań będzie należało zaprezentowanie tortu okolicznościowego i dwóch tortów degustacyjnych, a także wykonanie elementu dekoracyjnego i wkomponowanie go w specjalną klatkę. Całość prezentacji musi nawiązywać do wybranej przez uczestnika tematyki.
25 lutego podczas Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zobaczymy natomiast zmagania dwunastu zespołów z najlepszych polskich lokali gastronomicznych, takich jak Szara Gęś, Albertina Restaurant & Wine, Puro Hotels czy Affogato. Tegoroczny temat konkursu, do którego powinny nawiązywać wyglądem lub składem prezentowane jury desery restauracyjne a la carte, to „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”.

Misterne i mistrzowskie zdobienia tortów podziwiać będzie można przez cały czas trwania Expo Sweet 2020 w ramach Konkursu Dekoracji Cukierniczych. Uczestnicy zaprezentują się widowni i jurorom w aż sześciu kategoriach: tort okolicznościowy, tort rzeźbiony 3D, mały eksponat z masy cukrowej, czekolady lub karmelu, duży eksponat dekoracyjny, jadalne kompozycje kwiatowe, ciasteczka, babeczki lub pierniki 2D/3D. Przyjmowanie zgłoszeń indywidualnych od osób związanych z branżą cukierniczą, lodziarską, karmelarską, piekarską czy gastronomiczną trwa do 10 lutego br.

Dzieła najmłodszych adeptów cukiernictwa podziwiać będziemy podczas ostatniego dnia targów, a więc 26 lutego, podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Wtedy to dwanaście dwuosobowych zespołów, składających się z uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych, piekarskich i spożywczych, zaprezentuje dwa torty: dekoracyjny oraz degustacyjny interpretujące temat „Igrzyska olimpijskie”.

Uczyć się od najlepszych
Expo Sweet to doskonała okazja, aby poznać najnowsze trendy w branży cukierniczej i lodziarskiej. W tym roku będzie to możliwe nie tylko dzięki bezpośredniemu kontaktowi z przedstawicielami firm, ale także spotkaniom ze specjalistami. Wśród gości specjalnych i jurorów Expo Sweet 2020 pojawi się między innymi Koreanka Seon Mee Kim, znana jako Eedo. Ta dekoratorka i cukierniczka, członkini Korea Flowercake Association oraz Rice Edu Lab w ramach projektu Eedo Cake szkoli cukierników z tworzenia realistycznie wyglądających kwiatowych dekoracji tortów z kremu maślanego i papieru waflowego.
Do tej pory kursy odbywały się między innymi w Korei Południowej, Chinach, Tajlandii, Australii, Nowej Zelandii oraz Malezji i Hiszpanii. Nie lada gratką dla rodzimych miłośników słodkich dekoracji jest więc możliwość wzięcia udziału w organizowanych przez Akademię i Sklep Słodkich Dekoracji – Słodka Pasja szkoleniach w Warszawie. Odbędą się one 20, 21 i 22 lutego br. w Pracowni Czekolady Wedel przy ulicy Szpitalnej 8. Koszt udziału wynosi 749 zł od osoby zarówno w przypadku kursu dla początkujących (projekt „Cupcake”), jak i średniozaawansowanych (projekt „Tort 1” i „Tort 2”).