Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

„Szkoła cukiernictwa” – najnowsza książka mistrzów Le Cordon Bleu

dodano , Redakcja AK

Niedawno na polskim rynku wydawniczym, nakładem Wyd. Jedność, pojawiła się prawdziwa perełka wśród publikacji cukierniczych. 500-stronicowe dzieło mistrzów elitarnej szkoły Le Cordon Bleu – „Szkoła cukiernictwa” – już urosło do miana biblii.

Elitarna szkoła Le Cordon Bleu została założona w 1895 r. w Paryżu. Jej misją było wówczas przekazywanie kulinarnych technik i wiedzy przez największych szefów kuchni francuskiej. Obecnie Le Cordon Bleu ma swoje filie w ponad dwudziestu krajach świata i kształci rocznie 20 000 studentów reprezentujących 100 narodowości, proponuje profesjonalne szkolenia i kursy dla amatorów. Dziś można się cieszyć sztuką mistrzów Le Cordon Bleu również w domu, sięgając po najnowszy tytuł „Szkoła cukiernictwa”!

Ta książka to prawdziwa ponad 500-stronicowa biblia ze zdjęciami fotografa kulinarnego Oliviera Plotona, zawierająca 100 przepisów największych szefów kuchni. Znajdziemy wśród nich receptury klasyczne i nowoczesne, wszystkie bogato ilustrowane, z opisem przygotowania krok po kroku i objaśnieniami oraz poradami profesjonalistów. „Szkoła cukiernictwa” wprowadza w przygotowanie podstawowych składników deserów: kremów i ciast, pokazuje zastosowania akcesoriów cukierniczych, jest kompendium wiedzy na temat francuskiej sztuki pieczenia, ze słownikiem pojęć. Na początku książki zamieszczono ważne daty obrazujące bogatą historię szkoły.

Obszerność tej publikacji i precyzja receptur robią wrażenie. Swoją wiedzą cukierniczą dzielą się z czytelnikami szefowie kuchni reprezentujący oddziały Le Cordon Bleu na całym świecie. Dzięki nim można perfekcyjnie przygotować czekoladowe lizaki, karmelki, batoniki czy trufle, kruche ciasteczka, magdalenki, tarty, klasyczne makaroniki, dacquoise, suflety, torty czy desery w formie monoporcji.

Ewa Siuda-Szymanowska