Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Będzie się piekło! Ze Sławomirem Korczakiem

dodano , kucia, materiał promocyjny

Kto by nie słyszał o polskim cukierniku i piekarzu, finaliście World Chocolate Masters 2015, a także właścicielu znanej piekarni Polska European Bakery&Chocolat w Meksyku?! Sławomir Korczak, bo o nim mowa, coraz częściej gości w Polsce dzięki szkoleniom w Szkole Artystycznej W. Kuci w Lublinie. Już w styczniu kolejne warsztaty.

Pierwsze szkolenie Sławomira Korczaka w lubelskiej szkole mistrza Wiesława Kuci odbyło się wiosną 2019 r. I od tego się zaczęło. Niedawno, we wrześniu, przez cztery dni polski piekarz z Meksyku wypiekał z uczestnikami m.in. chleby, foccacię, panettone, brioszki, pain au chocolate, ciabattę, croissanty i wiele innych pyszności.

Podczas szkoleń wypiekane były chleby na zakwasie levain, z których hitem okazał się chleb z ziemniakami i cebulą. Najbardziej wymagającym ciastem było półfrancuskie na croissanty. Uczestniczy uczyli się krok po kroku, jak przygotować to wymagające ciasto: od składania, wałkowania, wycinania po formowanie idealnych francuskich rogalików. Wszystkie te czynności wpływają na prawidłowe listkowanie, czyli cechę, która świadczy o jakości i prawidłowym procesie produkcji croissantów. Nie mogło też zabraknąć tradycyjnego pieczywa wypiekanego w Meksyku na święto Wszystkich Świętych – pan de muerto. Te nieduże, słodkie bułeczki przypominające w smaku pączki zrobiły na uczestnikach niemałe wrażenie.

W styczniu kolejne warsztaty ze Sławomirem Korczakiem

Warsztaty w Lublinie tak spodobały się naszemu rodakowi, a także kursantom, że już w styczniu 2020 r. odbędą się kolejne. Sprawdź, w jakim pieczywie i gastrowypiekach będzie można podszkolić swoje umiejętności!

27-28 STYCZNIA 2020 r.
PIECZYWO WIEDEŃSKIE
(poziom: średniozaawansowany)

TEMATYKA: croissant/pain au Chocolat; wypieki Danish, panettone, babka, conchas, brioche czekoladowy, brioche z kumkwatem i wanilią
ZAPISZ SIĘ TUTAJ

29-30 STYCZNIA 2020 r.
PIECZYWO DLA BISTRO
(poziom: średniozaawansowany)

TEMATYKA: pain au levain serwowany z tajską polędwicą wołową; chleb z ziemniakiem pieczonym i cebulą; ciabatta z roast beef sous vide; baguette rustico (zapiekanka smak by Polska); volkornbrot; bajgiel z łososiem i tzatzyki; Kaiser Roll z wieprzowiną wolno pieczoną; chleb sycylijski; brioche z oliwą z oliwek serwowany z sałatką z tuńczyka.
ZAPISZ SIĘ TUTAJ

ZAPRASZAMY :)