Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Targi Branżowe Savpol 2019

dodano , Savpol, materiał promocyjny

9-20 października 2019 r. w hali widowiskowo-sportowej Arena Gliwice firma Savpol zorganizowała 4. edycję targów branżowych. Na ten jeden weekend Gliwice stały się światowym centrum piekarnictwa, cukiernictwa, lodziarstwa i gastronomii.

Impreza odbyła się ponownie w hali widowiskowo-sportowej Arena – jednym z najnowocześniejszych obiektów na Śląsku. Do Gliwic zjechali wystawcy z całej Polski i Europy, np. Francji, Hiszpanii, Irlandii czy Włoch. Wszyscy zaprezentowali szeroką gamę produktów kierowanych do sektorów: piekarniczego, lodziarskiego, cukierniczego i gastronomicznego.
Podczas targów goście mogli skorzystać ze specjalnych promocji, które obowiązywały jedynie w czasie wydarzenia. Savpol pokazał nie tylko dobre jedzenie, ale również najciekawsze rozwiązania aranżacji sklepowych, współczesne technologie oraz wyposażenie idealne do lokali gastronomicznych i nie tylko.

 

 


Pokazy mistrzów branży
W strefach pokazowych odbywały się liczne prezentacje kulinarne. Swoimi umiejętnościami i doświadczeniem dzielili się najlepsi piekarze, cukiernicy, lodziarze i kucharze z całego świata. W strefie piekarni zaprezentowano tajniki włoskich, francuskich i tradycyjnych polskich wypieków, przedstawiono nowości, dano też możliwość posmakowania najlepszego pieczywa.

W cukierni było naprawdę słodko. Poranki rozpoczęliśmy z włoską Amareną, aby później posmakować ciast z lustrzanymi polewami, minideserów dekorowanych glacage’em, francuskich makaroników czy czekoladowych tart. Natomiast w czekoladziarni goście mieli okazję zobaczyć, jak przebiega produkcja pralin, zapoznać się z nowościami i posmakować wyśmienitych deserów przygotowanych przez mistrzów. Nie zabrakło również pokazów dekoratorskich. Profesjonaliści zaprezentowali nowatorskie techniki zdobienia tortów oraz ciekawe rozwiązania, pozwalające na urozmaicenie wypieków.
W strefie poświęconej segmentowi HoReCa poznaliśmy propozycje dań, które z pewnością wzbogacą menu niejednej restauracji. Dla odwiedzających gotowali: Wojciech Harapkiewicz, Dolores Marin Cisneros, Jarosław „Smok” Łyczko, Damian Krępeć, Adam Rzewuski i inni.

Konkursy z nagrodami
W trakcie Targów odbyło się 5 konkursów w których można było wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Savpol oraz partnerów. Uczestnicy mogli spróbować swoich sił w:
III Ogólnopolskich Mistrzostwach Cukierniczych Savpol – dekorowanie tortów
I miejsce-Sylwia Bednorz, II miejsce-Martika Szałajko, III miejsce-Patrycja Kipa,

III Ogólnopolskich Mistrzostwach Cukierniczych Savpol – przygotowanie deseru
I miejsce-Weronika Sowa, II miejsce-Tomasz Strzecha , III miejsce-Joanna Bukała,

II Ogólnopolskich Mistrzostwach Cukierniczych Savpol – dekorowanie muffin
I miejsce-Weronika Sowa, II miejsce-Maciej Sobkowiak, III miejsce-Vladyslava Bychkova,

I Ogólnopolskich Mistrzostwach Barmańskich Savpol – przygotowanie lemoniady
I miejsce-Sebastian Warchoł, II miejsce-Sabina Rudzka, III miejsce-Marzena Walęga.

W sobotę po raz pierwszy odbył się także konkurs kulinarny – I Ogólnopolskie Mistrzostwa Kulinarne Freestyle Savpol, w którym główną nagrodą było 2000 zł ufundowane przez Bielmar. Na najwyższym stopniu podium stanął Tomasz Czarnecki. Konkurs poprowadził wybitny szef kuchni Wojciech Harapkiewicz, natomiast popisowe dania uczestników oceniało międzynarodowe jury. Wszyscy zawodnicy wykazali się niezwykłymi umiejętnościami, talentem i kreatywnością.

 



Zainspiruj się!
Targi Branżowe Savpol to nie tylko stoiska wystawców, pokazy i konkursy, to także ogromna liczba pomysłów i inspiracji. Mogliśmy skosztować pysznych cynamonowych bułeczek i poznać tajniki ich produkcji. Zobaczyliśmy pełne realizacje sklepowe łączące najnowsze technologie i współczesny design. Mieliśmy okazję posmakować lodów rzemieślniczych, przygotowanych przez mistrzów.

Bardzo ciekawą ideą okazała się prezentacja „Kopalnia pomysłów”. Wyeksponowane zostały tam czarne produkty: dounaty, makaroniki i kawa. Tej ostatniej było pod dostatkiem w specjalnej Strefie Kawy, gdzie bariści serwowali pyszne herbaty, odświeżające lemoniady, korzenne latte czy marcepanowe cappuccino.
Na szczególną uwagę zasługuje także pomysł na małą lodziarnię. Firma Savpol zaprezentowała, w jaki sposób można na małej powierzchni zorganizować lokal i rozpocząć nowy, lodowy, biznes.

Gorączka sobotniej nocy
Sobotni wieczór targów zwieńczył koncert zespołu Feel. Wszyscy bawili się wyśmienicie i nie oszczędzali na parkiecie. Piotr Kupicha wraz z bandem zadbali o świetną atmosferę i nastroje gości.

Z pewnością tegoroczna odsłona Targów Branżowych Savpol zapadnie nam na długo w pamięci. Firma Savpol po raz kolejny dostarczyła wielu wrażeń i niezapomnianych wspomnień. Nie możemy doczekać się następnej edycji!