Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Klasyka na światowym poziomie – Francesco Elmi w Akademii Mistrza

dodano , Redakcja AU

Pasja w każdym ciastku – oto hasło, pod którym odbył się ostatni z pokazów w Akademii Mistrza, na którym zawitał włoski maestro - Francesco Elmi.

Dzięki spotkaniom organizowanym przez Akademię Mistrza polscy cukiernicy mieli już okazję podglądać największe sławy cukierniczej branży. W tym roku do grona gości specjalnych dołączył włoski maestro Francesco Elmi. Elmi zasłynął jako członek Akademii Mistrzów Cukiernictwa Włoskiego, właściciel jednej z najpopularniejszych bolońskich cukierni Regina di Quadri, wykładowca na Carpigiani Gelato University, a także gwiazda programów telewizyjnych i ambasador największych marek lodziarskich i cukierniczych.

 

– Spotkania Akademii Mistrza to zawsze gwarancja owocnie spędzonego czasu – powiedziała nam jedna ze stałych uczestniczek Marta Truskolawska-Plichcińska i dodała: – To już kolejny pokaz, w którym miałam okazję uczestniczyć. Cieszę się, że organizatorzy umożliwiają nam bezpośrednie spotkania ze światowej klasy cukiernikami.

 

 

Włoski mistrz zaprezentował pięć ciast: Marcellina, Chereaux, Pear cake, Simposio i Crema Regina. Wszystkie stanowiły połączenie bardzo tradycyjnych receptur i smaków włoskich z dozą nowoczesności oraz indywidualnego podejścia, które nadawało charakter ciastu. Wiele z nich miało swoją historię związaną z wydarzeniami z życia Elmi. – Podczas pokazu, poza przygotowaniem „na żywo” elementów poszczególnych ciast, można było dowiedzieć się też czegoś na temat stylu prowadzenia włoskich cukierni, serwowania deserów, smaków preferowanych w różnych rejonach Włoch. Takie informacje są zawsze inspirujące – podkreśla Truskolawska-Pichcińska. – 5 zróżnicowanych receptur: od wyrazistych, kwaskowatych smaków, przez słodkie, orzechowe i czekoladowe. W moim odczuciu, w moim regionie (Podlasie) preferowane są mniej wyraziste w smaku ciasta niż te z pokazu. Ale na pewno będą one inspiracją dla kreacji nowych wyrobów w naszej cukierni. Musimy tylko dostosować ich smak do preferencji naszych klientów i tak skomponować strukturę, by bez uszczerbku dla jakości mogły być przewożone do odległych miejsc. Jak wspomniał Francesco Elmi, ciasta we Włoszech często sprzedawane „na wynos” są zamrożone. Takich rozwiązań w naszych cukierniach nie praktykujemy. Wartością dodaną pokazu w akademii jest też możliwość spotkania koleżanek i kolegów z branży z całej Polski. To bezcenne, gdyż na co dzień brakuje nam czasu na takie rozmowy.

Podczas Akademii Mistrza nasza redakcja spotkała również Bożenę Sikoń, Igę Sarzyńską i Ewę Drzewicką.