Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Jowita Woszczyńska przygotowana na Cake Designers World Championship

dodano , Redakcja AK

Przed Jowitą Woszczyńską, utalentowaną dekoratorką z Cukierni Sowa, ostatnie szlify przed Cake Designers World Championship. O tym, czy bydgoszczanka poprawi swój wynik z 2017 r. (3. miejsce), dowiemy się 19-20 października w Mediolanie. Tymczasem postanowiliśmy ją zapytać, jak przebiegają przygotowania do konkursu.

Tą dekoracją tortu, widoczną na zdjęciu poniżej, Jowita Woszczyńska w lutym 2019 r. zwyciężyła w Mistrzostwach Polski w Dekorowaniu Tortów podczas Expo Sweet i zapewniła sobie start w Cake Designers World Championship w Mediolanie (organizowany przez Federazione Internazionale Pasticceria Gelateria Cioccolateria). Od tego momentu bydgoszczanka koncentruje się na przygotowaniach do ostatecznego starcia we Włoszech, gdzie zmierzy się z 17 reprezentantami z całego świata, m.in. z Włoch, Francji, Niemiec, Stanów Zjednoczonych i Chin.

Jak przebiegają przygotowania Jowity?

– Po mistrzostwach na Expo Sweet przygotowania do Mediolanu ruszyły dość szybko. W marcu miałam gotową koncepcję dekoracji tortu pod temat przewodni konkursu „Tradycja i kultura Twojego kraju”. Niedługo później, wspólnie z mistrzami z Cukierni Sowa, powstała receptura na tort, zawierająca elementy polskości, złożona i jednocześnie orzeźwiająca w smaku – zdradza Jowita Woszczyńska. I podkreśla: – Mam to szczęście, że czerpię z doświadczenia moich mistrzów, Pawła Małeckiego i Marcina Ignaszaka.

Przez ostatnie miesiące utalentowana dekoratorka nie spoczęła na laurach, tylko doszkalała się z innych technik i surowców, jak izomalt, czekolada i papier opłatkowy. Autorka onirycznych elfów opanowała też sztukę tworzenia kwiatów z papieru opłatkowego.

Od czerwca etapami powstaje jej dekoracja na tort, który w całości pojedzie do Mediolanu. Pod koniec września tort mierzył 1,6 m i zdaje się, że nie jest to ostatnie słowo polskiej artystki. O pokazywaniu zdjęć dekoracji nie ma mowy – takie działanie grozi bowiem dyskwalifikacją z mistrzostw.

Miesiąc przed konkursem Jowita ma komfort pracy nad dekoracją w domu. Od października zacznie się również intensywne ćwiczenie części cukierniczej, pod okiem mistrzów z Cukierni Sowa – czyli odtworzenie receptury na czas, żeby podczas konkursu wszystko poszło bezbłędnie i bez poślizgu.

Przygotowania Jowity do Cake Designers World Championship wspierają: Expo Sweet, Cukiernia Sowa z Bydgoszczy oraz Barry Callebaut Polska Massa Ticino. Nasza mistrzyni ma również wsparcie Anny Grochalskiej z Akademii Słodka Pasja, która podobnie jak dwa lata temu będzie obecna w Mediolanie, tym razem jako tłumacz.

Cake Designers World Championship wg regulaminu

19-20 października w Mediolanie pojawi się 18 zawodników z kilku kontynentów. Kto i kiedy wystartuje, okaże się podczas losowania 18 października (9 drużyn będzie startowało w sobotę i 9 w niedzielę, w godzinach 7-15). Co przygotują? O szczegóły regulaminu zapytaliśmy Annę Grochalską.

– Każdy dekorator przywiezie ze sobą tort pokazowy o podstawie maks. 80 cm i dowolnej wysokości. Na miejscu uczestnicy będą mieli za zadanie udekorować mniejszy tort, który tematyką oraz zastosowanymi technikami ma nawiązywać do tortu pokazowego. Jego podstawa musi zmieścić się w kwadracie 30 x 30 cm; choć regulamin nie ogranicza wysokości tortu, to nie może on mieć mniej niż dwa piętra. Ponadto na miejscu zawodnicy przygotują dwa torty degustacyjne o średnicy 18 cm, serwowane od 10.30; w tym przypadku dekoratorzy mogą przywieźć ze sobą gotowe półprodukty – wyjaśnia Anna Grochalska.

Właścicielka Akademii Słodka Pasja przyznaje, że trudno będzie zadowolić jury konkursu, wśród których są sami uznani w świecie dekoratorzy: Christine Flinn, Dorothy Klerck, Robert Haynes, Nicholas Lodge, Penney Pang, a którym przewodniczy Kristina Rado! Jest jednak przekonana, że Jowita Woszczyńska ma prawdziwy talent, co w połączeniu z coraz większym doświadczeniem dekoratorskim i konkursowym może ponownie zaowocować podium w Mediolanie.

AK