Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zdrowy chleb to nie tylko dobry skład...

dodano , korzeniewscyeu, materiał promocyjny

...ale również odpowiednia forma niezagrażająca zdrowiu konsumenta. Piekarzu, wybierając formy, kupuj mądrze. Wybieraj atestowane materiały, dzięki którym możesz dać swoim konsumentom dobre pieczywo, bez narażania na utratę zdrowia, a jednocześnie zapewniając sobie solidne rozwiązania na długie lata.

Produkujemy formy wypiekowe ze stali kwasoodpornej z atestem PZH, ponieważ promujemy wy­łącznie zdrowe i bezpieczne rozwiązania dla piekarzy! Stosując stal kwasoodporną można wypiekać każde pieczywo pszenne, ale przede wszystkim żytnie i razowe, co w przypadku aluminium czy stali powleka­nej aluminium (AluSteel) nie jest możliwe. Formy i zestawy form wypiekowych z Alu-Steel, tak samo jak formy z aluminium, są niedopuszczone do kontaktu z żywnością o charakterze kwaśnym o pH < 4,5, a co za tym idzie – nie mogą być używane do wypieku każdego rodzaju chleba. Od 20 lat stawiamy na wysoką jakość i spe­cjalizację produkcyjną, co przyniosło nam zamówienia od najlepszych piekarni zwra­cających uwagę na wyposażenie zawsze z aktualnymi dopuszczeniami do kontaktu z żywnością.

 

Dlaczego (NIE) stal nierdzewna – wg oficjalnej informacji NIZP-PZH stale nie­rdzewne nieposiadające w składzie niklu nie mogą otrzymać atestu do kontaktu z żywnością. Piekarzu, jeżeli Twoje formy ze stali nierdzewnej „trzymają magnes”, to znaczy, że zostałeś oszukany, ponie­waż taka stal nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością!

Dlaczego (NIE) alusteel i aluminium – ponieważ NIE ma i od 2009/2010 nigdy nie było dopuszczenia (atestu) do kontaktu z potrawami o charakte­rze kwaśnym. W przypadku zarysowania powłoki w alusteel produkt dodatkowo ma kontakt ze stalą, która nie jest dopuszczona do kontaktu z żywnością.

Dlaczego (NIE) powłoki nieprzywiera­jące – powłoki nieprzywierające w porów­naniu z tradycyjnym natłuszczaniem są bar­dzo kosztowne, a każde drobne uszkodzenie i dalsze stosowanie naraża zdrowie konsu­mentów. Decydując się na powłoki, nie ma powrotu do stanu pierwotnego, przez co stajemy się uzależnieni od nakładania ko­lejnych powłok w przypadku uszkodzenia. Dodatkowo substancje wchodzące w skład powłok są zagrożeniem dla środowiska i zdrowia ludzi. Każda kolejna regenera­cja dodatkowo zanieczyszcza środowisko.

 

Dlaczego (TAK) stal kwasoodporna (gat: aISI 304, 1.4301) – do produkcji form wypiekowych wybieramy stal kwaso­odporną, ponieważ jest to obecnie jedy­ny bezpieczny materiał, w którym można wypiec każdy gatunek pieczywa. Spawane (NIE! zgrzewane) formy ze stali kwasood­pornej są pierwszym wyborem piekarzy, którzy dbają nie tylko o jakość pieczywa, ale również o swoje finanse. Stal kwaso­odporna jest łatwa w czyszczeniu, można ją myć w zmywarkach, nie ma narażenia na zarysowania powłok, nawet po wielu latach użytkowania wyczyszczone zestawy spawane (NIE! zgrzewane) wyglądają jak nowe. 


Dzięki swoim parametrom formy ze stali kwasoodpornej marki KORZENIEWSCY otrzymały Rekomendację Stowarzyszenia Polska Ekologia do wypieku rozmaitego sortu pieczywa we wszystkich piekarniach, a w szczególności w certyfikowanych piekarniach EKO.