Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Piekarz i Cukiernik Roku 2019

dodano , Redakcja AU

Coroczną tradycją w Jaworze podczas Święta Chleba i Piernika jest wybór najlepszego Piekarza Roku i Cukiernika Roku.

Jaworskie Święto Chleba i Piernika, które w tym roku przypadło na 20-23 sierpnia to wydarzenie, które swoim rozmachem przyćmiewa wiele imprez kulinarnych na mapie Polski. Dziesiątki tysięcy odwiedzających, barwne korowody, gwiazdy muzyki i telewizyjnych kulinarnych, jak na przykład Pascal Brodnicki, który podczas tegorocznej edycji serwował pajdę chleba jaworskiego z sałatką z awokado. Święto od lat promuje wartość zawodu piekarza oraz cukiernika poprzez działania takie jak warsztaty i pokazy piekarskie, bicie rekordu na najdłuższy piernik lub różne konkursy. 

Wielkie emocje budzi prestiżowy konkurs na Piekarza Roku i Cukiernika Roku.
Piekarzem Roku został Maciej Machela z Przedsiębiorstwa Piekarsko Cukierniczego Machela Sp. z o.o. Firma znana jest z hołdowania wartości takich jak rzemieślnicza produkcja, innowacyjność i wartości rodzinne. Podcza jaworskiego święta piekarnia zaprezentowała na swoim stoisku, m.in. pieczywo na naturalnym zakwasie, bułeczki maślane z czekoladą oraz Precle Kłodzkie.

Natomiast Cukiernikiem Roku ogłoszono Stanisława Furtaka z firmy Martex. To właśnie to przedsiębiorstwo stoi też za tegorocznym rekordem na najdłuższy piernik w Polsce, który mierzył 59 m i 80 cm! Sam laureat nagrody (działający w branży od 1979 roku) jest znanym działaczem na rzecz cukiernictwa i piekarstwa w regionie. Należy do Stowarzyszenia Cukierników i Karmelarzy Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie, do Związku Pracodawców Ziemi Jaworskiej, jest członkiem Zarządu organizacji Międzynarodowe Targi Chleba. Nie jest mu również obca działalność charytatywna, a o jego hojności przekonało się wiele instytucji.

Nie obyło się też bez wyróżnienia, którym uhonorowano Pawła Gizę z iGizmo - cukiernie, piekarnie, kawiarnie, czyli Piekarza roku 2016. 

W tym roku odbył się takze konkurs na Najsmaczniejszy chleb domowego wypieku, w którym I meijsce przypadło Maciejowi Charytonowiczowi za chleb pn. „Warkocz Jaworski – o zmierzchu pleciony, świtem pieczony”. Przyznano także nagrody za rzeźby piekarskie, w kategori Rzeźba Mała (do 5 kg) zwycieżyło dzieło, pt. "Mercedes 170V" Anny Kuśmierek-Rudy z Piernikarni Wrocławskiej, natomiast za  Rzeźbę Dużą (powyżej 5 kg) nagroda powędrowała w ręce Łukasza Wojtali z Piekarni pod strzechą, który zaprezentował "Delicję z krainy czarów".