Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

“Na tropach smaku” - panel dyskusyjny na Bakepol 2019

dodano , Redakcja AU

O podróżach, które poszerzają horyzonty smakowe, inspirują do prowadzenia bloga, pisania książek i otwarcia własnej cukierni - o tym wszystkim porozmawiamy z gośćmi panelu dyskusyjnego “Na tropach smaku”.

Tegoroczna edycja targów Bakepol, począwszy od zmiany lokalizacji, zaskakuje nowościami. Po raz pierwszy podczas wydarzenia odbędzie się panel dyskusyjny z udziałem podróżników, blogerów i smakoszy. W rozmowie z zaproszonymi gośćmi, nasza redakcja spróbuje dowiedzieć się jak przemierzanie świata wpływa na postrzeganie smaku, rozwija jego percepcję oraz praktycznie przekłada się na życie zawodowe i prywatne. Czy menu cukierni można zbudować na wspomnieniach deserów jedzonych w podróży? Czy w poszukiwaniu egzotyki trzeba koniecznie podróżować setki kilometrów poza granicę kraju? Jakie zadziwiające połączenia smakowe można odkryć w najdalszych zakątkach świata? Te i wiele innych pytań zadamy naszym rozmówcom podczas panelu, który odbędzie się  14.09.2019 o godz. 12.15. w Strefie Mistrza Branży.

 


W panelu udział wezmą: Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński z bloga Tasteaway (właściciele warszawskiej cukierni butikowej Deseo), Laura Osęka - autorka i kolekcjonerka książek kucharskich, która prowadzi bloga Taste Book , Agnieszka Czeluśniak z bloga Pattravel oraz Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek i bloga Trochę Inna Cukiernia. Choć każdy z uczestników pochodzi z innego regionu Polski i zajmuje się czymś zupełnie innym zawodowo, mają trzy wspólne cechy: podróżują, uwielbiają smaczne jedzenie i prowadzą bloga! Poznacie ich:

 


Agnieszka Czeluśniak - Podróżniczka, blogerka. Kilka lat temu zamieniła  podróże do miejsc na podróże w poszukiwaniu smaków. Odwiedziła już ponad  50 krajów. Z wyjazdów przywozi walizki pełne jedzenia i inspiracji. Od pięciu lat współautorka bloga Podróże kulinarne, na którym dzieli się odkryciami niezwykłych miejsc, smaków i inicjatyw kulinarnych.

 


 Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński - autorzy najpopularniejszego bloga podróżniczego w Polsce oraz właściciele marki Deseo - znanej butikowej cukierni w Warszawie. Od ponad 10 lat razem w podróży po świecie i Polsce - w poszukiwaniu wyjątkowych miejsc i smaków, które inspirują ich do tworzenia cukierniczego menu. Odwiedzili ponad 50 krajów na 3 kontynentach. Ostatnio wydali książkę o podróżach z najmłodszymi będącą owocem ich wspólnych wyjazdów z ich dziećmi - Maksem i Jagodą.

 


Laura Osęka - psycholog i dietetyk, a prywatnie kolekcjonerka książek kucharskich i autorka jednej z nich - ”Miska szczęścia”, w której wyraża swoją filozofię jedzenia. Ta głosi, że najlepsze jedzenie to te, które jest lokalne, sezonowe i po prostu smaczne. Podczas targów Bakepol na Strefie Mistrza Branży premierę będzie miała jej kolejna publikacja inspirowana kuchniami świata - “Forma szczęścia”. Gdy nie gotuje, wykłada, pracuje z pacjentami, prowadzi warsztaty albo jeździ swoim starym fordem taunusem. Przyjaciółka czworonogów.

 


Małgorzata Kalemba-Drożdż - Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka książek kulinarnych o jadalnych roślinach, m.in., „Jadalne kwiaty”i „Pyszne chwasty”oraz bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Doktor biochemii, wykładowca akademicki. Prowadzi badania nad wpływem żywności na stabilność genetyczną komórek. W wolnych chwilach spaceruje po polach, łąkach i lasach wyszukując dzikie rośliny jadalne.

Zapraszamy!

Strefa Mistrza Branży, hala Dunaj, stoisko nr 91.

Targi Bakepol >>> KLIK!

Adres: Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9