Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kobieta rządzi! - Jessica Préalpato

dodano , Redakcja AU

Po raz pierwszy w historii kobieta została uhonorowana tytułem The World Best Pastry Chef. Oto Jessica Préalpato.

Nagroda przyznawana jest co roku w ramach konkursu typującego 50 najlepszych restauracji na świecie. W branży konkurs uchodzi za swego rodzaju “Oscary żywności”.  25 czerwca w Singapurze odebrała nagrodę dla Najlepszego Cukiernika Świata. Tym samym przerwała trwającą od lat tradycję przyznawania tytułu wyłącznie mężczyznom.

Kim jest laureatka, o której zrobiło się głośno? Préalpato jest pastry szefem (szefową?) w  Alain Ducasse au Plaza Athénée - kultowej paryskiej restauracji, będącej częścią luksusowego hotelu w samym sercu miasta. Do zespołu dołączyła w listopadzie 2015 i zasłynęła z tworzenia naturalnych deserów - takich, które zawierają mniej cukru i tłuszczu, bez uszczerbku dla ich smaku. Ukuła termin “desseralité”, łącząc słowa „deser” i „naturalność” - który najlepiej podsumowuje jej styl. Pod tym terminem opublikowała także książkę na temat minimalistycznych deserów owocowych.

 

 

Préalpato hołduje nowoczesnemu cukiernictwu, w związku z czym kładzie nacisk na zdrowe jedzenie i używa francuskich produktów. Zamiast ciężkich, kremowych deserów, tworzy lekkie, świeże smaki.

„To absolutny zaszczyt zostać uznanym za najlepszego szefa kuchni świata. Jako córka dwóch cukierników przez całe życie zanurzyłam się w świecie sztuki kulinarnej. Ta nagroda reprezentuje moją życiową podróż i pasję, jaką mam do tej sztuki. Mam nadzieję, że ta nagroda zainspiruje powstających cukierników na całym świecie. ” - powiedziała, odbierając nagrodę.